14:53 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 520
  Pratite nas

  Naučnici instituta za eksperimentalnu medicinu Ministarstva nauke i višeg obrazovanja (IEM) napravili su nekoliko prototipa vakcina u vidu jogurta protiv streptokoknih i pneumokoknih infekcija i gripa, a plan je da se razvije i lek protiv meningitisa, rekao je rukovodilac odeljenja molekularne mikrobiologije i dopisni član RAN-a Aleksandar Suvorov.

  „Napravili smo kandidate za vakcinu u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda protiv streptokoka grupe B i pneumokoka, koje uzrokuju većinu upala pluća. Već smo dobili patente, a prilikom ispitivanja na životinjama potvrđeno je da pružaju dobru zaštitu. Na toj platformi smo napravili i vakcine protiv virusa - dva prototipa protiv gripa“, izjavio je Surov.

  Dodao je da će IEM, zajedno sa Moskovskim istraživačkim institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju G. N. Gabričevskog, u bliskoj budućnosti raditi na razvoju slične vakcine protiv meningokoka, koje uzrokuju meningitis.

  Ruski jogurt
  © Sputnik / Vladimir Astapkovič

  Ranije je saopšteno da se u institutu radi na razvoju vakcine protiv nove infekcije virusom korona, koja može da se primenjuje u vidu jogurta. Predklinička ispitivanja bi trebalo da budu završena u 2021. godini. Svi ovi lekovi su tipa mukoznih vakcina koje se primenjuju kroz usta, u obliku aerosola ili instilacija, odnosno u obliku kapi.

  Kako je Suvorov pojasnio, platforma za vakcine razvijene na institutu u obliku fermentisanih mlečnih proizvoda sastoji se od probiotika - korisnih bakterija, na čijoj površini su ugrađeni antigeni bakterija i virusa koji uzrokuju razne bolesti.

  Prema rečima naučnika, u zavisnosti od toga, kako se primenjuje vakcina, injekcijom ili oralno, imuni odgovor se na različite načine formira.

  „Prednost oralne primene je što imuni sistem razume odakle potiče novi antigen. On već reaguje tako što razvija zaštitne reakcije na mestu gde je dobio ovaj antigen. Ako je to mesto usna duplja, onda se u usnoj duplji razvija zaštita, ili na drugim 'vratima' infekcije, kroz koje prodiru virusi i većina bakterija. Mi ih ili udišemo ili gutamo, tako da je veoma značajno da napravimo kvalitetnu zaštitu na samom 'ulazu' virusa i bakterija“, pojasnio je Suvorov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, ruski naučnici, bakterije, grip, kovid 19, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga