15:43 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11060
  Pratite nas

  Magistralni gasovod „Severni tok 2“ već je završen više od 95 odsto, izjavio je za televiziju „Rusija 1“ vicepremijer Rusije Aleksandar Novak.

  „’Severni tok 2’ je komercijalni projekat koji prvenstveno realizuju strane kompanije zainteresovane za isporuke gasa iz Rusije. Kompanija ‘Gasprom’ stvorila je zajedničko preduzeće koje je ovaj projekat realizovalo praktično za više od 95 odsto“, rekao je on.

  Novak je objasnio da gasovod neće mirovati nakon završetka izgradnje, jer su za pumpanje gasa kroz njega zainteresovani evropski partneri.

  „Mislim da ne postoje takvi rizici, jer su, opet, za to zainteresovani naši evropski partneri“, odgovorio je on na pitanje da li postoji šansa da Rusija zbog pritiska na projekat neće moći da pumpa gas.

  Prema njegovim rečima, „Severni tok 2“ je apsolutno legalan i ispunjava sve zahteve evropskog zakonodavstva.

  On je istakao da postoji „konkurencija od strane američkih partnera koji žele da isporučuju svoj prirodni tečni gas u Evropu, odnosno, zapravo su to netržišne metode konkurencije“, precizirao je on.

  Novak je dodao i da će projekat biti realizovan bez obzira na pokušaje Sjedinjenih Američkih Država da uspore njegovu izgradnju.

  „Uvereni smo da će, uprkos destruktivnim pristupima koje primećujemo iz Sjedinjenih Američkih Država koje, naravno, sa svoje strane usporavaju sprovođenje ovog projekta, on biti završen“, zaključio je Novak.

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Aleksandar Novak, gasovod, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga