23:22 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1084
  Pratite nas

  Šef delegacije Kijeva u trostranoj kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk smatra da Rusija planira da „uzme“ region za sebe.

  U intervjuu portalu „Obozrevatelj“ Kravčuk je rekao da Moskva planira da u Ukrajini napravi „ruske nacionalne države“ – ne samo na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, već i u regionima Donbasa koje kontroliše Kijev.

  „Na ovakvu politiku i koncepciju Ukrajina nikad neće pristati, niti namerava da izdaje svoje nacionalne i državne interese“, upozorio je on.

  Prema rečima Kravčuka, SAD već prave novu strategiju za Donbas, prema kojoj će Kijev podržati, „ne samo na rečima, već i na delu“. Vašington preduzima „konkretne korake“ u odnosu na Rusiju.

  Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Minski sporazumi

  U Minsku je 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

  Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezu. Ruski stav je da ne postoje alternative sporazumima iz Minska. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga