14:06 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Rusija se ne protivi učešću u multilateralnom sastanku za povratak Sjedinjenih Američkih Država u Zajednički akcioni plan o iranskom nuklearnom programu koji je predložila Kina, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

  „Razgovarali smo o tome i sa kineskim i sa američkim kolegama. Nismo protiv učešća u ovom sastanku, mada je jasno da bi za njegovo efikasno održavanje bilo važno da se obezbedi barem približno razumevanje kako bi se sastanak mogao završiti“, rekao je Rjabkov novinarima.

  Prema njegovim rečima, potezi Sjedinjenih Američkih Država koji su od 2018. godine doveli do određenog smanjenja ispunjavanja dobrovoljnih obaveza Irana u okviru Akcionog plana, kao i približavanje datuma stupanja na snagu odgovarajućeg zakona usvojenog u Iranu godine, 21. februara, samo aktuelizuje ovu temu.

  Sastanak koji je predložio Peking može se organizovati odmah ukoliko to budu želele sve strane, dodao je Rjabkov.

  „Ako svi učesnici u procesu pokažu odgovarajuću želju i spremnost, mislim da bi takav kontakt, u skladu sa predlogom naših kineskih partnera, mogao biti koristan i mogao se brzo organizovati“, rekao je on.

  Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je 9. februara da su kineske vlasti predložile da se što pre održe multilateralni pregovori radi dogovora o povratku Sjedinjenih Američkih Država na obaveze iz iranskog nuklearnog sporazuma.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Kina, SAD, iranski nuklearni sporazum, Sergej Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga