10:38 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12462
  Pratite nas

  Komentatorka „Radija Kanada“ Tamara Alteresko nazvala je interesovanje za vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) velikom naučnom i diplomatskom pobedom Rusije.

  Novinarka je podsetila da je, kada je prošlog leta Rusija objavila da je napravila prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona, preparat dočekan „na nož“. Ruske naučnike su na Zapadu pokušali da uhvate da krše standarde i praksu koja je ustanovila međunarodna naučna zajednica.

  „Sputnjik Ve“ (Sputnik V)  je uskoro inicirao trku vakcinama koju Rusija, kako je tvrdila, pobedila“, navodi se u članku.

  Ipak, za pola godine „veliki ulog Kremlja“ se isplatio, kako sa naučne, tako i sa komercijalne i diplomatske tačke gledišta. „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) traže, ne samo saveznici Rusije, već i Evropa, gde već predlažu da ga proizvode, konstatovala je novinarka.

  „Kremlj ima mnogo problema u mnogo oblasti, ali ovo jr čista i beskompromisna pobeda koju on može da iskoristi“, smatra politikolog, ekspert za politiku u oblasti zdravlja sa Univerziteta u Ričmondu Džudit Tvig.

  Podsetimo, naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

   

   

  Tagovi:
  vakcina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga