14:08 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1106
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da napad na projekat „Severni tok 2“ predstavlja pokušaj primoravanja Rusije da plati za geopolitički projekat Zapada u Ukrajini. On je dodao da je među sredstvima Zapada za postizanje geopolitičkih ciljeva i zatvaranje ruskih televizija u Ukrajini i baltičkim zemljama.

  „Zašto se sve vrti oko ‘Severnog toka 2’? Oni žele da nateraju Rusiju da plati za njihov geopolitički projekat ‘Ukrajina’ i to je sve. Zapravo je sve prilično primitivno, sve je jednostavno. Mi to odavno shvatamo“, rekao je Putin na onlajn sastanku sa liderima frakcija Državne dume.

  Među sredstvima Zapada za postizanje njihovih geopolitičkih ciljeva, „u ovom slučaju u odnosu na našu zemlju“, ruski predsednik posebno je istakao zatvaranje ruskih televizijskih projekata u baltičkim državama i televizijskih kanala u Ukrajini.

  Putin je dodao i da smatra da je zatvaranje tri televizijska kanala u Ukrajini ispoljavanje dvostrukih standarda u shvatanju slobode govora.

  „Što se tiče slobode govora, nama je sve jasno: u poslednje vreme su se ovde prilično jasno ispoljili takozvani dvostruki standardi, da nema nikakve sumnje kako se naši takozvani protivnici ponašaju prema nama“, konstatovao je ruski lider.

  Kao primer Putin je naveo Ukrajinu.

  „U Ukrajini su zatvorili tri vodeće televizije. Jednim potezom olovke. I svi ćute! A neki ih čak i s odobravanjem tapšu po ramenu“, primetio je predsednik.

  „Kako to može da se komentariše? Nikako! Osim kao iskorišćavanje tih sredstava za postizanje sopstvenih geopolitičkih ciljeva“, uveren je ruski lider. On je istakao da se ovaj princip odnosi i na Ukrajinu.

  Kao drugi primer, Putin je naveo Letoniju.

  „Jednim udarcem ugasili su 16 naših medija... Gde su ocene naših zapadnih tragača za istinom po ovom pitanju i procene šta se tamo u Evropi događa sa slobodom govora? Nema nikakvih procena. Čini se kao da to tako i treba da bude, jer je to navodno borba protiv propagande. A to što oni rade nije propaganda? A šta je to onda? To su sredstva za postizanje njihovih geopolitičkih ciljeva, u ovom slučaju, u odnosu na našu zemlju“, primetio je ruski lider.

  Prema njegovim rečima, Rusija „to treba da ima na umu“.

  „Ovde nema ništa neobično, mi, po mom mišljenju, već odavno ovo posmatramo, vidimo, ali nedavni događaji – oni jednostavno slikovito potvrđuju pravičnost naših pogleda i pravičnost naših ocena“, zaključio je predsednik .

  U Ukrajini je početkom februara stupila na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija na period od pet godina protiv televizija „112 Ukrajina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i poslanika Vrhovne rade iz stranke Opoziciona platforma – Za život Tarasa Kozaka, koji je vlasnik ovih kanala.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, Severni tok 2, Zapad, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga