16:55 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 600
  Pratite nas

  Zahtev Evropskog suda za ljudska prava da se Aleksej Navaljni oslobodi očigledno je neizvodljiv, jer u skladu sa ruskim zakonom za to ne postoji pravni osnov, rekao je ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko.

  „Kao prvo, to je jasno i grubo mešanje u rad pravosuđa suverene države. Drugo, taj zahtev je neosnovan i nezakonit, jer ne ukazuje ni na jednu činjenicu, ni na jedno zakonsko pravilo koji bi omogućili sudu da donese takvu odluku“, rekao je ministar.

  Shvatajući sve to, dodaje Čujčenko, evropske sudije su donele očigledno političku odluku, koja samo može otežati uspostavljanje konstruktivnih odnosa sa institucijama Saveta Evrope.

  „Sprovođenje ove odluke Evropskog suda za ljudska prava ne bi bilo ništa drugo nego manifestacija selektivnog pristupa, što protivreči osnovnim principima rada Evropskog suda za ljudska prava, odnosno osiguravanju vladavine zakona“, zaključio je ruski ministar.

  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 16. februara 2021. godine zatražio od Rusije da hitno oslobodi ruskog blogera Alekseja Navaljnog, u skladu sa članom 39 Pravilnika suda. Kako se navodi u saopštenju, „mera stupa na snagu odmah“.

  Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  Evropski sud za ljudska prava, Rusija, navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga