10:29 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1383
  Pratite nas

  Patrijarh moskovski i cele Rusije razgovarao je telefonom sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i srdačno mu je čestitao na izboru za patrijarha srpskog. Takođe mu je poželeo da mu Gospod podari mnogo snage na predstojećem putu patrijaršijske službe.

  „U ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime srdačno Vam čestitam na izboru na presto Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog! Voljom Duha Svetog i izborom braće-arhipastira, sudbina srpskog pravoslavlja poverena Vam je kao nasledniku blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i njegovih nezaboravljenih prethodnika Pavla, Germana, Vikentija, Gavrila, Varnave i Dimitrija, kao i svih naslednika velikog svetitelja srpskog Save", navodi se u čestici.

  On je dodao da su „milioni vernika u njemu dobili duhovnog pastira i učitelja, čije srce, ispunjeno revnošću prema Gospodu i očinskom ljubavlju prema svojim čedima, živi brinući se o učvršćivanju svete pravoslavne vere i očuvanju mnogovekovnog istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve".

  Ruski patrijarh je istakao da ne sumnja da će u ovom teškom vremenu ruska i srpska crkva i jednoverni narodi koje predvode, kao i uvek, podržavati jedna drugu i zajednički se podvizavati za veru.

  Vladika Porfirije srdačno je zahvalio patrijarhu Kirilu na čestici i dobrim željama. Srpskom patrijarhu je čestitao i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze moskovske patrijaršije, mitropolit Volokolamski Ilarion.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Patrijarh, Rusija, Kiril
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga