23:18 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  Naučnici nacionalnog parka „Zemlja leoparda“ u Primorju zabeležili su video-snimke na kojima se mladunci amurskog tigra igraju foto-zamkom koju su pokušali da skinu sa drveta.

  „Na živopisnim snimcima, tigrići se igraju foto-zamkom, pokušavajući da je skinu sa drveta. Tokom igre vuku i okreću kameru tako da je zabeležila celo njihovo okruženje“, navodi se u saopštenju uz napomenu da su ovakvi slučajevi su retki ali se dešavaju.

  Tokom provere zamki, Viktor Storožuk, koji radi u odeljenju za nauku u „Zemlji leoparda“, pronašao je kameru na zemlji na pet metara od drveta za koje je bila fiksirana. Ispostavilo se da je kaiš pocepan, senzor koji reaguje na kretanje polomljen, ali zamka je preživela.

  „Takvo ponašanje je karakteristično za mladunce. Prema njihovoj veličini, mladunci su stari oko osam ili devet meseci. U ovom uzrastu su znatiželjni i istražuju svet oko sebe“, kaže izvor iz nacionalnog parka.

  Naučnici navode da su foto-zamke, osim tigrovima, interesantne i medvedima.

  Amurski tigar jedan je od najređih predatora na planeti i unesen je u spisak Međunarodne crvene knjige. Prema podacima eksperata od jeseni 2020. godine, u Rusiji ima nešto više od 600 tigrova. Očekuje se, da će sledeća proučavanja amurskog tigra biti tokom zime 2021-2022. godine.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  amurski tigrovi, Sibir, Rusija, nacionalni park, Zemlja leoparda, sibirski tigar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga