14:32 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 341
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je poslalo svim ambasadama u Rusiji poziv za vakcinaciju.

  „Ova praksa je rasprostranjena u mnogim državama i ona je sasvim razumljiva. Uspešna borba sa epidemijom zahteva, koliko je moguće, što veći broj vakcinisanih ljudi u zemlji“, saopšteno je u ministarstvu.

  Podsetili su i da je rusku vakcinu odobrilo više od 25 zemalja i izrazili uverenje da je dosledna kampanja vakcinacije zajednički zadatak čitave svetske zajednice.

  Rusija svoje obaveze ispunjava po međunarodnim sporazumima, uključujući odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. U njoj se navodi, da zemlja-domaćin mora diplomatskim predstavništvima da obezbedi uslove neophodne za rad i bezbednost, podsećaju u Ministarstvu.

  Pakovanje ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve
  © Foto : Aviakompaniя Aerolíneas Argentinas

  U međuvremenu je saopšteno da su ambasadori Avganistana i Mongolije, kao i osoblje ambasada primili vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Deo osoblja ambasade Španije je primio rusku vakcinu, ali u ambasadi nisu želeli da komentarišu da li se i ambasador vakcinisao, objašnjavajući da je reč o ličnoj informaciji.

  Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo i da paralelno radi na organizaciji vakcinacije ruskih diplomata u inostranstvu.

  „Sve se zasniva na dobrovoljnom principu i očuvanju prava osoblja da izabere alternativnu vakcinaciju. Uzima se u obzir mogućnost isporuke ruske vakcine u određenu zemlju ili upotrebe lokalnih vakcina, kao i dostupnost potrebne medicinske infrastrukture u ruskim institucijama u inostranstvu“, izjavili su u ministarstvu.

  Takođe, rusko diplomatsko osoblje može da se vakciniše i u Rusiji tokom odmora ili službenog puta.

  U Rusiji je moguće vakcinisati se ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koja je prva registrovana vakcina na svetu. Vakcinu je razvio Centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije na proučavanoj i proverenoj platformi ljudskih adenovirusnih vektora.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ambasade, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, vakcinacija, Rusija, diplomate, Sputnjik Ve, kovid 19
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga