21:34 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21601
  Pratite nas

  Za skoro tri veka postojanja čuvena Imperatorska fabrika porcelana iz Sankt Peterburga proizvodila je posuđe i za carsku trpezu i za kremaljsku elitu. Preživela je devet careva, revolucije, opsade i krize, i svaki od tih događaja ostavio je svoj trag na njenim proizvodima.

  Ideja o stvaranju fabrike za proizvodnju porcelana u Rusiji pripadala je caru Petru Prvom, ali je tek njegova ćerka carica Jelisaveta realizovala tu zamisao 1744. godine i od tada fabrika nikad nije zatvarana. Do Oktobarske revolucije, 1917. godine, radila je isključivo za carsku porodicu Romanovih, a u sovjetsko doba pravila je servise za Kremlj i goste Kremlja, kao i vladine poklone za strane državnike.

  Veći deo proizvoda je ručni rad. Iskusni umetnici često i ne prave skice nego direktno oslikavaju vaze, figure i druge proizvode.

  Trenutno fabrika proizvodi oko četiri hiljade različitih artikala: servisa za ručavanje, servisa za čaj i kafu, porculanskih šahovskih tabli i figura, satove, ukrasne tanjire, lustere, stolove i druge predmete.

  Proizvođač je na dve kolekcije posebno ponosan - to su „Narodi Rusije“ i „Mrežica od kobalta“, koja je postala simbol ne samo ove fabrike, nego i Sankt Peterburga i Rusije.

  Iako proizvodi Imperatorske porcelanske fabrike nisu jeftini, poznavaoci umetnosti i kupci tvrde da „vredi svake pare“, jer se njihovi servisi i ukrasni predmeti u ruskim porodicama ostavljaju u nasledstvo i prenose se sa kolena na koleno. Za mnoge strance ovi proizvodi su i najlepši suvenir iz Rusije, za koji kažu da je „za sva vremena“.  

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga