20:54 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 056
  Pratite nas

  Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da će podržati uvođenje sankcija protiv određenih lica u Rusiji zbog pritvaranja opozicionara Alekseja Navaljnog, ali je naglasio da treba sačuvati dijalog sa Rusijom.

  „Razgovaraćemo o Rusiji, posebno o incidentu sa Navaljnim, kako se Rusija ponaša prema njemu. Odmah nakon trovanja smo jasno pokazali da nismo spremni da se mirimo da kršenjima međunarodnog prava i uveli sankcije. Danas ćemo razgovarati da li ćemo naložiti da se pripreme nove sankcije Rusiji, posebno zbog presude Navaljnom i činjenice da je zatvoren“, izjavo je Mas na početku samita šefova diplomatije EU u Briselu.

  Ministar je dodao da se zalaže za pripremu novih sankcija.

  „Zalažem se da se izda nalog da se pripremi spisak sankcija protiv određenih lica“, dodao je on.

  „U isto vreme, treba da tražimo put, kako da nastavimo dijalog sa Rusijom. Rusija nam je potrebna za rešavanje mnogih međunarodnih konflikata. Zato će to biti predmet razgovora – kako da se očuva konstruktivni dijalog sa Rusijom, čak i kada su se odnosi EU i Rusije, očigledno, našli na najnižoj tački“, izjavio je Mas.

  Ministri, po njegovim rečima, razgovaraće i o situaciji u Mjanmaru nakon vojnog puča. Mas je naglasio da EU očekuje diplomatskim merama pomogne u rešavanju političke situacije u toj, ali nije isključio ni uvođenje sankcija, kao „krajnju meru“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, Nemačka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga