11:23 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 912
  Pratite nas

  Najnoviji samohodni amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, proizveden u „Kurganmašzavodu“, koji je u sastavu „Rosteha“, prikazan je na međunarodnoj vojno-tehničkoj izložbi „IDEKS-2021“ u Abu Dabiju.

  „Holding 'Visokoprecizni kompleksi' predstavio je najnoviji laki amfibijski tenk 'Sprut-SDM1' na izložbi 'IDEKS-2021'. Tenk je predstavljen u vidu modela i jasno prikazuje spoljni izgled i funkcionalnost“, rekli su u kompaniji.

  „Sprut-SDM1“ ima top 2A75 kalibra 125 milimetara i po vatrenoj snazi odgovara tenku T-90MS. Sistem predviđa upotrebu savremenih oklopnih potkalibara, kumulativnih, eksplozivnih granata, kao i municije sa daljinskom detonacijom.

  Domet pogađanja je do pet kilometara.

  Kako je naveo izvršni direktor „Kurganmašzavoda“ Petar Tjukov „Sprut-SDM1“ je danas jedinstven primerak savremenog lakog tenka.

  Prema sklopu i delovima, kao i po motorno-transmisionom odeljku, „Sprut-SDM1“ je jednak borbenom pešadijskom vozilu BMP-3 i desantnom borbenom vozilu BMD-4M. Dizel motor UTD-29 od 500 konjskih snaga razvija snagu potrebnu za pokretanje borbenog vozila od 18 tona sa posadom od troje ljudi, do 70 kilometara na čas na kopnu i do deset kilometara na čas na vodi.

  Trenutno se vrše državna ispitivanja tenka „SPRUT-SDM1“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Abu Dabi, Rusija, izložba, tenk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga