14:45 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  Moskva poziva sve učesnike Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program i Sjedinjene Američke Države da bez odlaganja počnu da rade na spasavanju dogovora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) i Iran dali su opipljiv pozitivan doprinos stvaranju uslova za početak suštinskog razgovora između aktuelnih učesnika Zajedničkog akcionog plana i Sjedinjenih Američkih Država o povratku Vašingtona u ‘nuklearni sporazum’ i njihovom poštovanju obaveza koje su sadržane u Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN, kao i ‘odmrzavanju’ svih dobrovoljnih mera koje je obustavio Teheran, uključujući one koje se odnose na transparentnost“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

  „Pozivamo sve partnere iz Zajedničkog akcionog plana, kao i SAD, da deluju bez odlaganja“, dodala je ona.

  Zaharova je istakla i da Rusija pozdravlja sporazum između Irana i IAEA o praćenju nuklearnih postrojenja Teherana i navela da nakon tog koraka ima prostora za ponovno pokretanje punog funkcionisanja iranskog nuklearnog sporazuma.

  „Pozdravljamo ove korake. Nadamo se da će oni pomoći u poboljšanju ukupne političke situacije oko Irana i njegovog nuklearnog programa, da će pomoći u smanjenju napetosti koju stvaraju protivnici sporazuma sa Teheranom. Ključna stvar je da će se primena sporazuma koji je iranska strana zaključila sa IAEA o sveobuhvatnim garancijama nastaviti u potpunosti i bez ograničenja, kao što je bilo i do sada. Primećujemo uveravanja generalnog direktora IAEA da će režim o kojem su se strane dogovorile, a koji je predviđen za tri meseca, omogućiti agenciji pristup objektima i informacijama od interesa“, naglasila je Zaharova.

  Prema njenim rečima, „danas je glavno da se zahvaljujući promišljenoj i razboritoj politici iranske strane i kompetentnim postupcima rukovodstva IAEA stvara toliko potreban prostor za energične diplomatske napore za „ponovno pokretanje u punom kapacitetu“ Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje iranskog nuklearnog programa“.

  Ranije su Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Organizacija za atomsku energiju Irana postigle privremeni sporazum o nastavku aktivnosti verifikacije te agencije u iranskim nuklearnim postrojenjima, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi posle razgovora sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  iranski nuklearni sporazum, SAD, Iran, Rusija, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga