23:03 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 400
  Pratite nas

  Rusija je u periodu pandemije virusa korona uspela da ojača svoj uticaj na međunarodnoj areni, učvrstivši veze sa partnerskim državama, smatra direktor Centra za proučavanje Rusije, istočne Evrope centralne Azije Akademije za društvene nauke Kine Sun Džuandži.

   „Rusija i istočnoevropske države su 2020. godine osetile veliki negativni uticaj pandemije. Ipak, u celini, Rusija je uspela da očuva stabilnost. I, bez obzira na pritiske, koje je iskusila ruska ekonomija, Rusija je uspela da postigne primetne uspehe u diplomatskoj sferi, sačuvavši stabilne odnose sa partnerskim državama i pojačavši svoj uticaj (na međunarodnoj areni)“, rekao je ekspert na simpozijumu o međunarodnim pitanjima koji je održan u Pekingu.

  U isto vreme, kako navodi ekspert, „porasle su i režije“ koje Moskva mora da plati prilikom realizacije svoje spoljnopolitičke strategije. Sun Džuandži je naglasio da situacija u odnosima Rusije sa EU i SAD ostaje ista.

  Po mišljenju direktora centra, odnosi između Rusije i SAD su, kao i pre, krajnje napeti, a u odnosima Rusije i EU „nisu primetne bilo kakve pozitivne promene“. U isto vreme, on naglašava da Moskva nastavlja da jača odnose sa Pekingom, pružajući mu važnu podršku i „istupajući protiv američkih kleveta na račun Pekinga“.

  „Na ovaj način, kinesko-ruski odnosi su prošli test pandemije i pokazuju pozitivnu tendenciju u svom razvoju“, zaključio je Sun Džuandži.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Kina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga