14:21 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1310
  Pratite nas

  Sistem upravljanja vatrom (SUV) tenka T-14 „Armata“ prvi put u istoriji proizvodnje tenkova tokom vojnih vežbi je pokazao sposobnost pronalaženja i prepoznavanja ciljeva na bojnom polju bez učešća posade, saopštio je izvor Sputnjika u vojno-industrijskom kompleksu.

  „Sistem upravljanja vatrom 'Armate' ima digitalni katalog sa signaturama standardnih ciljeva bojnog polja, uključujući tenkove, oklopna vozila, helikoptere. Elementi veštačke inteligencije omogućavaju računarskim uređajima tenka da samostalno traži ciljeve, da ih raspoznaje, vrši selekciju po prioritetu i prati ih“, rekao je izvor.

  Sagovornik je naveo da odluku o napadu, kao i do sada, donosi čovek koji komanduje tenkom. Kod drugih modela oklopnih vozila, uključujući strane tenkove, postoji samo automat za praćenje meta, dok posada pronalazi i bira objekat za praćenje.

  Armata na sajmu u Abu Dabiju
  © Sputnik / Mihail Voskresenskiй

  Jedna od faza ispitivanja sistema upravljanja vatrom obavljena je na štandu pomoću matematičkih modela i poluprirodnih modela ciljeva, uključujući kontrastne slike i matrice koje simuliraju toplotno zračenje.

  „Vršena su ispitivanja i na poligonu, gde su u ulozi objekata za kojima je 'Armata' tragala bili primerci ruskih oklopnih vozila. Na osnovu rezultata svih faza potvrđeno je da efikasnost sistema odgovara navedenim borbenim karakteristikama“, dodao je izvor.

  Sagovornik je naveo, da T-14 za pronalaženje cilja koristi kombinovani nišan, koji deluje u vidljivom i infracrvenom opsegu.

  U pres službi koncerna „Uralvagonzavoda“ potvrdili su Sputnjiku da su u toku ispitivanja sistema upravljanja vatrom „Armate“ u automatskom režimu, uz samostalno traganje za ciljevima, ali nisu precizirali detalje.

  Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine. Po prvi put su oklopna vozila tipa „Armata“ predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 „Armata“ i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.

  Sada su u toku državna ispitivanja i plan je da ove godine T-14 uđe u sastav vojnog naoružanja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, T-14, tenk Armata
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga