14:56 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1188
  Pratite nas

  Visok nivo antitela ne garantuje efikasnu zaštitu protiv kovida 19, izjavila je za v. d. zamenika generalnog direktora za naučno-metodološki rad i međunarodnu saradnju ruskog Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ Tatjana Nepomnjaščih za portal kp.ru.

  „Prekomerna stimulacija imuniteta nije previše dobra. Mora postojati dovoljan titar antitela i drugih elemenata imunološkog sistema, tako da oni u kombinaciji mogu da pruže zaštitu od virusa korona“, objasnila je Nepomnjaščih.

  Predstavnica Centra „Vektor“ istakla je da vakcina „EpiVakKorona“, koju je razvio Centar, stimuliše samo proizvodnju antitela koja su potrebna za zaštitu od kovida 19.

  Nestanak antitela iz organizma

  Ranije je infektolog Evgenije Timakov izjavio da antitela na virus korona nisu doživotna i da nestaju nakon nekoliko meseci.

  Prema njegovim rečima, dalji imunološki odgovor zavisi od toga kakav je inicijalni imunitet čoveka i da li je čovek formirao memorijske ćelije koje pomažu u pokretanju odbrambene reakcije organizma.   

  Nivo antitela posle bolesti i vakcinacije

  Potpredsednica vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je ranije da je nivo antitela nakon preležanog kovida 19 i vakcinacije gotovo identičan.

  Golikova je podsetila da se onima koji su preležali ovu bolest još uvek ne preporučuje vakcinacija. Prema njenim rečima, zapažanja lekara ukazuju da su slučajevi sekundarnog obolevanja retki.

  Govoreći o razlici između antitela koja se proizvode posle bolesti i vakcine, Golikova je istakla da su naučnici saopštili da ne postoje neke razlike.

  Nepomnjaščih je takođe objasnila da ruske vakcine „EpiVakKorona“ i „Sputnjik Ve“ u laboratorijskim ispitivanjima potvrdile da pružaju zaštitu od svih poznatih sojeva virusa korona, uključujući i britanski i južnoafrički.

  „U laboratorijskom eksperimentu obe vakcine su potvrdile sposobnost neutralizacije svih korišćenih sojeva virusa korona. Ne možemo reći da to ljudima garantuje potpunu zaštitu od infekcije u svakodnevnom životu, ali verovatnoća dobre zaštite je velika“, precizirala je ona.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  imunitet, vakcina, kovid 19, antitela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga