03:38 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1351
  Pratite nas

  Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov će 2. Marta napuniti 90 godina. U intervjuu za RIA Novosti govori o tome da li i dalje održava kontakte sa političkim liderima i da li je moguć izlazak iz trenutne političke krize u svetu.

  ─ Da li verujete da se može izaći iz političke krize u kojoj se našao svet?

  ─ Treba verovati i raditi. Kao prvo, ceo svet treba da rešava nuklearni problem. Skrenuo bih pažnju da je Rusija predložila svim nuklearnim silama da potvrde formulu: nuklearni rat je nedopustiv, u njemu niko ne može da pobedi. Ja se u potpunosti slažem sa tim. Tim pre što smo ja i Ronald Regan to saopštili na našem prvom sastanku 1985. godine. Tako je počeo proces nuklearnog razoružavanja, iako nije sve išlo glatko.

  ─ Da li je u drugim sferama moguća saradnja? 

  ─ Da, siguran sam da jeste. U mnogim sferama. Sada treba, pre svega zajedničkim naporima, pobediti pandemiju. Bez bilo kakvih političkih igara, intriga i tako dalje. Dobro je što je ruska nauka pokazala svoj potencijal. To me je jako obradovalo. 

  ─ Da li održavate odnose sa sa političkim liderima iz Rusije i inostranstva?

  ─ Oni sada imaju posla preko glave. Međutim, mediji im prenose moje mišljenje. Već sam počeo da dobijam čestitke za rođendan. I od lidera i od običnih ljudi. Obavezno ćemo ih objaviti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Mihail Gorbačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga