20:33 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 425
  Pratite nas

  Evropski sud za ljudska prava dozvolio je otvoreno mešanje u poslove Rusije kada je doneo presudu o privremenim merama protiv Alekseja Navaljnog, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

  „Nekada merodavna pravna institucija pretvara se u politički instrument. Njegov dekret o privremenim merama u slučaju Navaljni otvoreno je mešanje u naše unutrašnje stvari“, istakao je Gruško na zasedanju Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije.

  On je dodao da se „množe međudržavne tužbe protiv Rusije, što može dovesti do presuda nespojivih sa našim ustavom“.

  „Sud očigledno zloupotrebljava sumnjivu doktrinu efikasne kontrole, koji njegove presude čini ne samo nepravednim, već i namerno neizvršivim“, naglasio je Gruško.

  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 16. februara 2021. godine zatražio od Rusije da hitno oslobodi ruskog blogera Alekseja Navaljnog, u skladu sa članom 39 Pravilnika suda. Kako se navodi u saopštenju, „mera stupa na snagu odmah“. Ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko izjavio je da je zahtev Evropskog suda neizvodljiv, jer za to ne postoji pravni osnov.

  Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, Rusija, Evropski sud za ljudska prava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga