14:17 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Moskva stalno pokazuje Vašingtonu spremnost za uzajamno korisne odnose, ali Sjedinjenim Američkim Državama je potrebna slika neprijatelja u vidu Rusije kako bi povećala svoje vojne budžete, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

  „Mi stalno demonstriramo spremnost za uzajamno korisne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, zasnovane na principima jednakosti, uzajamnog poštovanja i poverenja. Ali pogledajte izjave koje su se pojavile da je Rusija gotovo neprijatelj, skoro neprijateljska država, da je Rusija pretnja“, rekla je Matvijenkova za Sputnjik.

  Predsedavajuća Saveta Federacije naglasila je da za poslednjih 30 godina Rusija nije napravila nijedan neprijateljski niti agresivan korak prema Sjedinjenim Američkim Državama.

  „Na čemu se zasnivaju takve izjave? Samo na tome da je potreban neprijatelj? Za vojno-industrijski kompleks? Za povećanje naoružanja i budžeta? Potrebno je da se neko označi kao neprijatelj i oni to pokušavaju i da urade“, istakla je ona.

  Matvijenkova je navela da je novi američki predsednik Džo Bajden vrlo iskusan političar.

  „Ali nije slučajno da postoji izraz da kralja čini svita. A svita Džoa Bajdena, njegov tim, najblaže rečeno, ne gaji simpatije prema Rusiji, pa samim tim odatle i dolaze tako neprijateljske, antiruske izjave“, zaključila je Matvijenkova.

  Nastavićemo da šaljemo signale

  Moskva će nastaviti da šalje signale i predloge Vašingtonu o širokom spektru pitanja, s obzirom da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju mnogo bilateralnih tema koje ih zanimaju, dodala je ona.  

  Prema njenim rečima, mnoge američke kompanije bi bile zainteresovane da rade na ruskom tržištu.

  „To je i zajednički razvoj Arktika, borba protiv kovida, klimatska i ekološka pitanja i čitav niz drugih nepolitizovanih tema“, objasnila je Matvijenkova.

  Nastavak dijaloga o strateškom naoružanju

  Predsedavajuća Saveta Federacije smatra da postoji osnov da se očekuje nastavak dijaloga Rusije i SAD o strateškom naoružanju i svetskoj bezbednosti nakon što je produžen Sporazum o daljim merama za smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja.

  „Zaista, veoma pozitivan korak nove administracije bila je odluka o produženju Sporazma o strateškom ofanzivnom naoružanju kojem smo težili. To je, naravno, ozbiljan faktor u rusko-američkim odnosima. On nesumnjivo uliva i neku nadu u nastavak dijaloga o strateškom naoružanju, o svetskoj stabilnosti i bezbednosti“, konstatovala je Matvijenkova.

  Pročtitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, SAD, Valentina Matvijenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga