19:39 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 335
  Pratite nas

  Zapadni mediji nastavljaju da šire antiruske vesti kako bi diskreditovali dostignuća Rusije u borbi protiv novog virusa korona, navodi sa u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

  „Ovaj put su se u dezinformacionoj kampanji istakli holandski mediji, konkretno portal ‘NOS’ i list ‘Algemen Dagblad’“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Ministarstvo je takođe predstavilo snimke ekrana ovih listova i linkove na njih.

  Prema holandskim novinarima, Moskva koristi vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za samopromociju i širenje političkog uticaja u Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

  Takođe se u ovim medijima tvrdi da se Moskva protivi promociji kineske vakcine „Koronavak“ na stranim tržištima.

  „Šta je ovo ako ne pokušaj zabijanja klina između Rusije i Kine?“, upitali su u Ministarstvu spoljnih poslova.

  Takođe se promovišu teze o nedostatku vakcine, povećavanju zvaničnih podataka o broju vakcinisanih u Rusiji i niskoj efikasnosti „Sputnjika Ve“.

  „Ove tvrdnje se navode uz pozivanje na sumnjive stručnjake i malo poznate ‘istraživačke centre’“, ističe se u saopštenju.

  U Ministarstvu spoljnih poslova smatraju da takve objave služe da odvrate holandsku javnost od zastoja masovne vakcinacije stanovništva i oštre reakcije stanovnika ove zemlje na mere vlasti.

  „Nalogodavci takvih materijala trebalo je davno da shvate da je napumpavanjem medijske histerije pandemiju nemoguće pobediti ni u Holandiji, ni bilo gde drugde. Bolest se može prevazići samo zajedničkim radom“, dodaje se u saopštenju.

  Za borbu protiv pandemije neophodno je ujediniti svetsku zajednicu, koordinisati akcije svih zemalja u okviru SZO i drugih međunarodnih organizacija.

  Politizacija borbe protiv pandemije dovodi do suprotnih rezultata, a dezinformacije o ovom pitanju su neprihvatljive, naglasilo je Ministarstvo.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora.

  Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Holandija, vakcina, Rusija, Ministarstvo spoljnih poslova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga