01:12 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 412
  Pratite nas

  Ruska kompanija „Gasprom“ priprema se da počne sa isporukama ugljenik-neutralnog – „zelenog“ tečnog prirodnog gasa, rekao je načelnik uprave za izvoz gasa „Gasprom eksport“ Pavel Sedov.

   

   „U svetu se ne isporučuje mnogo ugljenik-neutralnog tečnog prirodnog gasa, i mi u toj sferi takođe činimo prve korake. Nadam se da ćemo u najskorije vreme isporučiti našu prvu, u potpunosti ugljenik-neutralnu partiju tečnog prirodnog gasa u Evropu, što će biti određeni uspeh i prvi korak na putu ka formiranju više prirodno-orijentisanog portfelja gasnih proizvoda“, rekao je Sedov.

  On je podsetio da je „Gasprom“ 2020. godine isporučio više od sedam miliona tona tečnog prirodnog gasa i da planira da više nego udvostruči prodaju tečnog prirodnog gasa do 2025. godine. Ta procena obuhvata globalne operacije kompanije, ali je njen rast uglavnom povezan sa razvojem projekta u Ust Lugi (13 miliona tona), konstatovao je Sedov.

  „Planiramo da učestvujemo u nekoliko manjih projekata vezanih za tečni prirodni gas, koji će igrati ulogu u zadovoljavanju regionalne potražnje“, istakao je stručnjak.

  U izveštaju „Gasproma“ koji je objavljen u februaru navodi se da je 2020. godine, zahvaljujući povećanju obima trgovinskog portfelja, geografija isporuka tečnog prirodnog gasa grupe „Gasprom“ značajno je proširena, te je gas isporučivan u 14 zemalja.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Evropa, tečni prirodni gas, Gasprom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga