03:34 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 560
  Pratite nas

  Za Ameriku su pretnja svi oni koji im predstavljaju konkurenciju, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući američku strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj su Moskva i Peking označeni kao pretnja.

  Podsetimo, Sjedinjene Američke Države proglasile su Rusiju i Kinu za glavne pretnje, s tim što je Kina označena kao glavni potencijalni protivnik SAD.

  „Rusija i dalje namerava da širi svoj globalni uticaj i igra destabilišuću ulogu na međunarodnoj pozornici“, navodi se u odredbama strategije koju je objavila Bela kuća.

  Za glavnog neprijatelja smatraće sve one koji im budu konkurencija u bilo kojoj oblasti, rekla je Zaharova za radio „Govori Moskva“.

  Obuzdavanje Rusije i dalje je glavni cilj za Vašington – ne dozvoliti Moskvi da bude ravnopravni konkurent, da u nečemu prestigne SAD, da budu ravnipravni suparnici, dodala je ona.

  Ogromna podrška Zapada nesistemskoj opoziciji u Rusiji

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je i da je Zapad pokrenuo obimnu podršku nesistemskoj opoziciji u Rusiji, zatvarajući pri tome oči pred sopstvenim problemima.

  Ona je rekla da je u toku prava ofanziva na tom planu.

  Zaharova je primetila da Evropa ima svoje unutrašnje, daleko složenije probleme, navodeći između ostalog  „Žute prsluke“ u Francuskoj, slučaj Asanža.

  „Oni ne vide, ne žele da vide to“, rekla je Zaharova i dodala da u samoj Evropi ima dosta primera političkih, krivičnih progona kako aktivnih političara, tako i onih koji više nisu na vlasti.

  Prema njenim rečima, ruska opozicija koja podržava sankcije protiv Rusije ne predstavlja  demokrate, već agente uticaja.

  „Ako se ljudi, snage, podržavaju iz inostranstva, finansiraju iz inostranstva, ako sprovode politiku koja je u interesu stranih država, ako postupaju protiv nacionalnih interesa a u korist stranih zemalja – kakve su to onda liberalno-demokratske snage? Ne treba se kriti iza tog uzvišenog zvanja. Oni su nešto sasvim drugo, oni su agenti uticaja, oni sprovode interese drugih država na teritoriji naše zemlje“, rekla je Zaharova.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  podrška, opozicija, Zapad, pretnja, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga