10:25 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1890
  Pratite nas

  Slučaj „trovanja“ Alekseja Navaljnog je provokacija koja je veštački podignuta na međunarodni nivo s ciljem mešanja u unutrašnja pitanja Rusije, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  Podsetimo, specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija Anjes Kalamar i Iren Han su saopštile da Rusiju smatraju odgovornom za „trovanje“ Navaljnog i to su nazvale pokušajem ubistva.

  „Uvereni smo da čitav taj slučaj trovanja Navaljnog navodno hemijskim oružjem predstavlja provokaciju koja je na veštački način podignuta na međunarodni nivo kako bi se u međunarodnom informacionom prostranstvu napravila lažna agenda kojom se svetu odvlači pažnja od suštinskih problema i kao instrument za mešanje u unutrašnja pitanja naše zemlje“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

  Ona je dodala da Moskva insistira da Savet UN za ljudska prava obrati pažnju na neodgovarajuće ponašanje specijalnih izvestilaca koji su sada „napravili farsu u Ženevi“.

  Oni su, kako je rekla, neosnovano optužili Rusiju da odgovorna za navodno trovanje Navaljnog, a nikakvi dokazi za to nisu predočeni.

  „Možda oni to nisu znali, ali još jednom bih da skrenem pažnju na to, mada o tome stalno govorimo – do dana današnjeg nijedna zemlja, nijedna organizacija, nijedna laboratorija nije dostavila Rusiji nikakve dolaze za navodno trovanje Navaljnog. Nula. Ništa“, rekla je Zaharova.

  Ona je dodala da je ruska strana izvestiocima poslala nalaze ruskih lekara o stanju Navaljnog i naglasila da navodi na sumnju to što ta informacija nije uzeta u obzir.

  Podsetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

  Tagovi:
  provokacija, Zapad, trovanje, Aleksej Navaljni, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga