08:14 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2564
  Pratite nas

  Rusija će morati da preduzme oštre mere prema nemačkim medijima u Rusiji, ako Berlin ne obezbedi normalan rad ruskim novinarima, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Kako je saopštila Zaharova, nemačka „Commerzbank“ uputila je 26. februara pismeno obaveštenje o zatvaranju računa u Nemačkoj ruskim agencijama „Rusija sevodnja“ i Raptli. Obavljanje finansijskih operacija će biti prekinuto 31. maja.

  „Kao formalni razlog – pravo banke da jednostrano prekine saradnju sa klijentom, bez objašnjenja“, dodala je ona.

  „Ozbiljno pozivamo Berlin da se urazumi, osigura normalno funkcionisanje navedenih medijskih kompanija, ukine sve restriktivne mere koje otežavaju rad medija. U protivnom slučaju, moraćemo da preduzmemo oštre mere prema nemačkim sredstvima informisanja u Rusiji. Da budem iskrena, ne bismo to želeli. Hajde da ne stvaramo presedan i izgovor“, rekla je Zaharova na nedeljnom brifingu.

  Ona je naglasila da se „pozivanje na neka korporativna pravila neće uzimati ozbiljno, jer to nije tačno“.

  „Desetine velikih nemačkih i međunarodnih banka, kao i regionalnih finansijskih institucija, kojima se obratila „Rusija sevodnja“, već su odbili saradnju, bez bilo kakvog ozbiljnog razloga. Nisu ni na koji način objasnili svoje ponašanje“, naglasila je zvanična predstavnica MIP-a.

  Prema rečima Zaharove, ovo nije prvi put da Nemačka pokušava da „prekine dotok kiseonika“ ruskim novinarima.

  Tagovi:
  Nemačka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga