22:24 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 411
  Pratite nas

  Kremlj uzima u obzir pretnju uvođenja dodatnih sankcija protiv Rusije i razvija različite scenarije radi zaštite interese građana i poslovanja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  On je prokomentarisao medijske navode o tome da bi Vašington mogao da uvede sankcije protiv brojnih ruskih preduzetnika i ruskog državnog duga u vezi sa optužbama ruskih vlasti za navodnu upotrebu hemijskog oružja.

  S tim u vezi, odgovorio je pitanje da li će Moskva uvoditi recipročne sankcije protiv američkih biznismena rekavši da se Kremlj nada da će, kako je rekao, suludi američki pozivi da se ruskim biznismenima uvedu sankcije ostati samo na medijskim stranicama.

  „Prvo, niko do sada nije uveo sankcije protiv ruskih biznismena. Naravno, mi se nadamo da će takvi takoreći suludi pozivi ipak ostati samo na medijskim stranicama i da neće zaživeti u američkom establišmentu. Stoga teško da su u ovom slučaju prikladne hipotetičke diskusije. Hajde da ipak sačekamo i vidimo kako će se situacija razvijati“, rekao je on.

  Na pitanje novinara ima li Moskva akcioni plan za slučaj uvođenja ograničenja Rusiji, Peskov je odgovorio potvrdno.

  „Naravno, Rusija to shvata i uzima u obzir, stoga razvija različite scenarije kako bi na najbolji način osigurala interese naše zemlje, naših građana i našeg biznisa“, rekao je portparol.

  Istovremeno, dodao je da su optužbe u vezi sa hemijskim oružjem koje Sjedinjene Američke Države upućuju Rusiji – apsolutno neosnovane, ističući da je Moskva odavno obustavila sve programe koji bi mogli da imaju veze sa hemijskim oružjem.

  „Ne postoje nikavi realni podaci koji govore o tome, niti ih može biti jer je Rusija odavno uništila sve zalihe hemijskog oružja. I svi programi koji bi ikako mogli da se dovedu u vezi sa proizvodnjom hemijskog oružja obustavljeni su u skladu sa obavezama Rusije prema Konvenciji o zabrani proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja“, naglasio je portparol Kremlja.

  Nešto ranije je „Blumberg“, pozivajući se na svoje izvore, objavio da SAD i Velika Britanija razmatraju uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije usmerenih protiv državnog duga i biznismena „zbog kršenja zabrane upotrebe hemijskog oružja“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije Rusiji, scenario, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga