16:22 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1802
  Pratite nas

  „Gasprom“ je realizovao svoju prvu, pre nedelju dana najavljenu, isporuku ugljenik-neutralnog ili „zelenog“ tečnog prirodnog gasa u Evropu.

  Kako se navodi u saopštenju kompanije „Šel global“ ovo je prva isporuka „zelenog“ tečnog prirodnog gasa u Evropu.

  Teret je isporučio tanker „LNG Megrez“ na terminal Dragon u Velsu. Tanker je došao iz Murmanska, gde je na njega utovaren tečni prirodni gas iz postrojenja „Jamal SPG“, čiji su suvlasnici Novatek, Total, CNPC i SRF.

  Šel“ se bavi isporukom ugljenik-neutralnog tečnog prirodnog gasa od sredine 2019. godine. Kupci „zelenog“ tečnog prirodnog gasa „Šel“ su japanski „Tokio gas“, korejski „GS Enerdži“, tajvanski „CPC“ i najveći uvoznik u Kini „CNOOC“.

  Kompanija-operater prve ruske fabrike tečnog prirodnog gasa „Sahalin enerdži“, čiji su suvlasnici „Šel“, „Gasprom“, „Micui“ i „Micubiši“, takođe je počeo sa snabdevanjem ugljenik-neutralnog tečnog prirodnog gasa.

  Podsetimo, u izveštaju „Gasproma“ koji je objavljen u februaru navodi se da je 2020. godine, zahvaljujući povećanju obima trgovinskog portfelja, geografija isporuka tečnog prirodnog gasa grupe „Gasprom“ značajno proširena, te je gas isporučivan u 14 zemalja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Evropa, Rusija, tečni prirodni gas, Gasprom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga