14:16 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Razvoj tehnologije proizvodnje vakcine „KoviVak“ trajao je dva meseca, a rad na stvaranju ove vakcine protiv kovida počeo je krajem marta 2020. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu portala „Stopkoronavirus.rf“.

  „Naučnici su (u procesu stvaranja vakcine) počeli da razvijaju tehnologiju proizvodnje vakcine. Mesec dana je potrošeno na dobijanje soja vakcine, a razvoj tehnologije proizvodnje vakcine trajao je još dva. Posle su započela pretklinička i klinička ispitivanja“, izjavila je za portal načelnica odeljenja za razvoj i primenu inovativnih i poluindustrijskih tehnologija Centra „Čumakov“ Anastasija Pinjaeva.

  Proširenje indikacija za upotrebu biće moguće posle prolaska druge faze kliničkih istraživanja na dobrovoljcima starijim od 60 godina i dobrovoljcima sa pratećim bolestima. Koliko će efikasan biti ovaj preparat moći će da se kaže nakon treće faze kliničkih ispitivanja, koja treba da počne u martu.

  Ako uspešno prođe kontrolu kvaliteta prve partije u drugoj polovini marta, vakcina će moći da izađe na rusko i međunarodno tržište.

  „KoviVak“ je celovirusna vakcina. Za njenu proizvodnju uzet je ceo virus, a ne samo njegovi fragmenti. Pretpostavlja se da će se imuni odgovor na vakcinu formirati na sve proteine virusa. Inaktivirana vakcina sastoji se od „ubijenog“ virusa SARS-CoV-2 nesposobnog da zarazi ćelije. 

  Vakcina se čuva na temperaturi od plus 2 do plus 8 stepeni Celzijusa.

  Premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je 20. februara da je u Rusiji registrovana treća vakcina protiv virusa korona. Preparat „Kovivak“ razvio je Savezni naučni centar za istraživanja i razvoj imunobioloških preparata Ruske akademije nauka „Čumakov“. Vakcina se preporučuje osobama između 18 i 60 godina.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcina, KoviVak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga