02:22 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  U Rusiji je počela Maslenica — višednevni narodni praznik ispraćaja zime i dočekivanja proleća, uz koji se vezuje običaj pečenja palačinki.

  Nedelja Maslenice je poslednja nedelja uoči Velikog posta. Obeležavanje ovog praznika počinje 56 dana pre Uskrsa. Ove godine Maslenica će trajati od 8. do 14. marta.

  Istorija nastanka Maslenice ima duboke korene. Radi se o starom slovenskom prazniku koji je došao iz mnogobožačke kulture i očuvao se i nakon prihvatanja hrišćanstva.

  Maslenica
  © Sputnik / Jurij Kaver
  Maslenica

  Veruje se da je Maslenica nastala od paganskog praznika Komojedice, posvećenog danu prolećne ravnodnevice. Komojedica je povezana sa kultom medveda koji se budi na proleće, a delimično je sačuvana u Belorusiji kao deo proslave Maslenice.

  ​Nakon usvajanja hrišćanstva se ispostavilo da tradicionalno vreme održavanja praznika pada na Veliki post. S obzirom da je praznično veselje protivrečilo duhu posta, Maslenica je pomerena na poslednju nedelju pre posta.

  Deca vuku konopac tokom proslave Maslenice u Jekaterinburgu.
  © Sputnik / Pavel Lisicыn
  Deca vuku konopac tokom proslave Maslenice u Jekaterinburgu.

  Što se tiče palačinki – simbola Sunca i života, postale su glavna poslastica. Glavni atributi narodnog praznika su gozbe i veselja. Tokom sedam masleničnih dana ljudi jedu jaja, ribu, mlečne proizvode i glavno jelo – palačinke.

  Palačinke ispečene za Maslenicu
  © Sputnik / Ekaterina Česnokova
  Palačinke ispečene za Maslenicu

  Svaki dan Maslenice ima svoj naziv i svrhu. Ponedeljak je „dan susreta“, utorak je „dan razigravanja“, sreda je „dan gurmana“, četvrtak — „razbibrige i lumpovanja“, petak — „taštine večeri“, subota — „zaovinog posela“, a nedelja je „dan praštanja“.

  Proslava Maslenice u Moskvi
  © Sputnik / Jevgenij Odinokov
  Proslava Maslenice u Moskvi

  Vrhunac praznika bilo je ispraćanje Maslenice. Ono je praćeno spaljivanjem strašila od slame na lomači, vožnjom saonicama sa upregnutim konjima, kao i kostimiranjem.

  Proslava Maslenice u Jekaterinburgu
  © Sputnik / Pavel Lisicыn
  Proslava Maslenice u Jekaterinburgu

  Maslenična veselja, kao i Svjatki (12 dana između Božića i Bogojavljenja) bila su najmasovnija.

  Prvi znak Maslenice bilo je jahanje. Obeležje svakog veselja bio je vašar na kojem su se nalazili šatori, paviljoni, prodavnice pića, kao i posebni šatori gde je moglo da se prezalogaji i popije. Na ulici su palačinke tradicionalno posipane šećerom, a kod kuće su se služile palačinke sa pavlakom, ribom, kavijarom, kao i slatke palačinke.

  Maslenica
  © Sputnik / Vitalij Anjkov
  Maslenica

  U danima Maslenice su slabile klasne, imovinske i službene razlike. Za sto su mogli da budu pozvani siromašni i obični ljudi. Odlazak na palačinke kod rođaka zbližavalo je ljude, davalo im razlog da zaborave nesuglasice i nezadovoljstva koja su se nakupljala tokom godine.

  Iako je do 19. veka i početka 20. veka većina obreda izgubila svoj ritualni značaj i postala zabavnog karaktera, Maslenica i dalje simbolizuje kraj zime i početak proleća, veseo život punog stomaka tokom maslenične nedelje, kao i asketizam, gladovanje i pokajanje Velikog posta.

  Kako se Maslenica proslavlja u dalekom Sibiru i koji su njeni glavni simboli saznajte u video-blogu Olivere Ikodinović „Moja Rusija“:

  Pročitate još:

  Tagovi:
  Maslenica, tradicija, istorija, palačinke
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga