02:36 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1522
  Pratite nas

  Porast napetosti na kontakt-liniji u Donbasu izaziva zabrinutost Kremlja, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Dobijamo informacije da se na kontakt-liniji u poslednjih mesec dana značajno povećala napetost. Bilo kakav porast tenzija u tako 'vrućoj' tački može potencijalno prerasti u različite provokacije, i uzimajući u obzir agresivan stav ukrajinskih Oružanih snaga, naravno da smo zabrinuti“, rekao je Peskov, komentarišući situaciju u Donbasu.

  On je dodao da je u ovom slučaju velika odgovornost na medijima.

  „Sami ste spomenuli slučajeve kada su oni objavljivali vesti koje su u suštini bile netačne, i koje su kasnije demantovali ljudi iz samoproglašenih republika. Ovde treba biti veoma pažljiv i proveriti informaciju deset puta, uzimajući u obzir krajnju napetost na kontakt-liniji“, upozorio je portparol Kremlja, obraćajući se novinarima.

  Takođe je istakao da Moskva nije dobila novi plan za rešavanje situacije u Donbasu, koji su ranije spominjali u Kijevu.

  Govoreći o mogućim bilateralnim kontaktima predsednika Rusije i Ukrajine, Peskov je naglasio da Kremlj nije dobijao predloge o organizaciji takve vrste sastanaka.

  Ranije je kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog saopštila da je Ukrajina doradila plan za mirno rešenje situacije u Donbasu koji su predložile Francuska i Nemačka. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je novi plan u duhu Minskih sporazuma i da je u skladu sa normama međunarodnog prava. On je dodao da se sada čeka da ga Moskva odobri. Međutim, Rusija ništa ne zna o tom dokumentu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, Peskov, Rusija, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga