00:51 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1029
  Pratite nas

  Moskva je predlagala Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da prouči analize Alekseja Navaljnog uz pomoć sertifikovane ruske laboratorije pri Federalnoj medicinsko-biološkoj agenciji (FMBA), ali je odbijena, rekao je stalni predstavnik Rusije u toj međunarodnoj organizaciji Aleksandar Šuljgin.

  U izjavi za TV „Rusija 24“ Šuljgin je rekao da je ruska strana to predložila u jesen prošle godine.

  „Predlagali smo da igramo pošteno i otvorenih karata: ‘Evo vam uzorci bioanaliza koji su ostali u Rusiji, hajde da uz naše prisustvo i uz korišćenje naših reagenasa vidimo šta ima u tim nalaizama, da uporedimo analize, Pošteno. Odgovor je bio: Ne, ne možemo ’ “, naveo je Šuljgin.

  On je dodao da je nastala paradoksalna situacija: zapadne zemlje traže da se otkriju detalji prilikom istrage o incidentu s Navaljnim, a istovremeno koče takvu saradnju i čine je nemogućom.

  Podsetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, OZHO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga