21:52 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  45177
  Pratite nas

  Video-platforma Jutjub ograničila je pristup dokumentarnom filmu „Krim. Povratak kući“ koji je objavljen na kanalu televizije „Rusija 24“, a prema rečima autora filma, prvog zamenika generalnog direktora TV i radio kompanije „VGTRK“ Andreja Kondrašova, to je povezano sa predstojećom godišnjicom ujedinjenja Krima sa Rusijom.

  Kada korisnik pokuša da pokrene video na Jutjubu pojavljuje se upozorenje da je „Jutjub zajednica identifikovala taj sadržaj kao neprikladan ili uvredljiv za određenu publiku“. Ukoliko korisnik potvrdi saglasnost, film se emituje.

  © Foto : Skrinšot/Jutjub
  Upozorenje prilikom pokretanja filma "Krim. Povratak kući" na Jutjubu / Skrinšot / Jutjub

  Kako je rekao Kondrašov, kompanija „Jutjub“ pre uvođenja ograničenja nije izdala upozorenje da će blokirati video.

  „Nije po pravilima IT giganata da nekoga upozoravaju ili naknadno objasne zašto su blokirali neki resurs ili nalog. Jutjub je tokom protekle godine blokirao 200 ruskih naloga bez ikakvog objašnjenja. Stoga uopšte nisam začuđen što me niko nije upozorio, obavestio, i uopšte se ne nadam nikakvim objašnjenjima“, rekao je Kodrašov.

  U ovom slučaju postoji samo jedno objašnjenje, smatra on.

  „I nadam se da je tačno. Povezano je s tim što ćemo uskoro obeležavati sedmu godišnjicu ponovnog ujedinjenja Rusije sa Krimom, i na taj datum i oko njega, po pravilu, beleži se nagli porast pregleda filma, verovatno zato što pojedine obrazovne ustanove, škole na časovima koriste film da objasne učenicima šta se dogodilo. Verovatno se nekome ne sviđa ta istina, onima koji do danas ujedinjenje Krima sa Rusijom nazivaju aneksijom“, rekao je naš sagovornik.

  Pres-služba kompanije „Gugl“ saopštila je Sputnjiku da je video platforma Jutjub ograničila pristup filmu „Krim. Povratak kući“ zbog scena nasilja koje sadrži.

  „U aprilu 2020. godine na video je bilo postavljeno starosno ograničenje zbog scena nasilja koje sadrži – slike upucanog čoveka, žrtava sa ozbiljnim povredama i čoveka u lokvi krvi“, saopštila je pres-služba.

  Objašnjeno je da se video može pogledati na Jutjubu, ali da je na njega postavljeno starosno ograničenje, jer zbog nabrojanih scena sa nasiljem nije prikladan za određene korisnike.

  Dokumentarni film „Krim. Povratak kući“ prvi put je prikazan u martu 2015. godine. On uključuje i dva intervjua ruskog predsednika Vladimira Putina koji je detaljno govorio o „krimskom proleću“.

  Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dokumentarni film, Rusija, Krim, jutjub
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga