18:17 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1970
  Pratite nas

  Stanovnici Rusije ne moraju daleko da putuju kako bi videli divne i unikatne predele. Na teritoriji Rusije se nalaze mnoga mesta koja svojim izgledom podsećaju na inostrane destinacije. Krenimo u putovanje neobičnim predelima.

  1. Nazivaju ga Severnom Venecijom. Izgradio ga je Petar I nalik na Holandiju. Sankt Peterburg podseća na Beč, Berlin, a u nekim delovima i na London. Predgrađa Sankt Peterburga liče na francuska. Zaljubljenici u ovaj grad pronalaze neki svoj razlog da ga vole i vraćaju mu se.

  ​2. Grad koji podseća na pribaltičke gradove Vilnus i Rigu sa nemačkim primesama je Kalinjingrad. Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti neverovatno podseća na Jurmalu, ali deluje elegantnije.

  ​3. Nalazi se na poluostrvu Krim, veoma se razlikuje od okolnih gradova i veoma podseća na grad u Turskoj. Neki smatraju da liči na Bar u Crnoj Gori. U njemu su se gradile džamije i pravoslavne crkve. Bahčisarijski Uspenski muški manastir na litici veoma podseća na crnogorski manastir Ostrog.

  ​4. Još neki gradovi na obali podsećaju na Crnu Goru, pre svega na Budvu i Perast, jedan takav grad je Gelendžik. U Gelendžiku rastu borovi sa dugim iglicama, koji podsećaju na one koji rastu u balkanskim zemljama.

  5. Kavkaz podseća na Alpe. Šume na Kavkazu su lepa kao i one u Nemačkoj i Švajcarskoj.

  ​6. Kislovodsk je nalik češkim Karlovim Varima.

  7. Da li ste se uželeli jednostavne arhitekture Skandinavije? Sortavala, grad u Republici Karelijai je alternativa za putovanje u Finsku. Čak se i put do Sortavale sada poklapa sa starim finskim putevima, samo nema mreža za losove i druge divlje životinje. Jedino se na osnovu starih fasada kuća primećuje da je to Sortavala.

  8. Za one koji se oduševljavaju Tibetom i budizmom u Rusiji ima sličnih destinacija – grad Elista, glavni grad Republike Kalmikiji. U Burjatiji se mogu videti budistički hramovi i pagode. Ova neobična mesta će se dopasti ljubiteljima kolorita.

  View this post on Instagram

  A post shared by @gorod_elista

  9. Da li biste ikada pogodili da je ovo mesto u Rusiji? Verovatno bi ste pomislili da je u pitanju Egipat ili Maroko. U pitanju je Astrahanjska oblast. Ovo nisu istorijske znamenitosti, već kulise za film „Horda“. Ovde je prikazana kultura i arhitektura iz doba Tamerlana i Zlatne Horde. Grad-muzej se zove Saraj-Batu. Ulaz za odraslu osobu je pet evra, a usluge vodiča su oko deset evra. Na teritoriji kompleksa je snimljena i ruska serija „Sofija“.

  View this post on Instagram

  A post shared by Saraй-Batu (@saray_batu)

  10. U slučaju da ste maštali o Islandu, u Rusiji postoji alternativa i za ovu destinaciju – Kamčatka. Dolina gejzira Kamčatke u rezervatu prirode Kronotski izgleda kao naša Zemlja pre mnogo miliona godina. Tu se nalaze i neverovatna Plava jezera. A Mrtva šuma, u blizini vulkana Tolbačik, podseća na šumu u blizini vulkana Teide na Tenerifima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  putovanja, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga