04:32 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  121284
  Pratite nas

  Američki časopis „Forbs“ otkrio je detalje projekta Pentagona „Slom ofanzive 2“ („Assault Breaker 2“) koji je usmeren na uništavanje ruskih i kineskih udarnih snaga u slučaju rata.

  Autor članka je istakao da je u pitanju ogroman projekat i da za sada ima vrlo malo informacija o njemu. Međutim, ovo nije prvi takav američki plan.

  Brinući da će Sovjetski Savez u slučaju rata slomiti odbranu Alijanse, NATO je još 1970-tih godina izradio plan „Slom ofanzive“. Plan je predviđao brzo i precizno uništenje hiljade sovjetskih tenkova i borbenih vozila što bi omogućilo da obustavu ofanzive i kupovinu vremena za mobilizaciju jedinica NATO-a.

  Kako je 2015. godine rekao tadašnji zamenik ministra odbrane SAD Bob Jork, „Slom ofanzive“ je predviđao upotrebu aviona za detektovanje i prenošenje koordinata koji bi uništavali mete napadima na velikim površinama, kao i upotrebu balističkih raketa sa protivtenkovskim oružjem.

  Prema navodima „Forbsa“, taj plan je imao vazdušni i kopneni deo. Za vazdušni deo bilo je predviđeno uključivanje bombardera B-52 sa novim radarskim stanicama opremljenim preciznom kasetnom municijom. Kopneni deo je trebalo da pokriju raketni bacači američkih Kopnenih snaga koje bi izviđački avioni navodili ka meti. Taj projekat je predstavljen 1982. godine, a testiranjima su prisustvovali predstavnici SSSR-a.

  Šta je novi plan Pentagona?

  Časopis piše da Sjedinjene Američke Države trenutno žele sličan plan.

  Taj plan bi, prema pisanju autora, trebalo da sadrži akcije uništavanja ruskih tenkova i kineskih brodova u slučaju rata.

  U izveštaju Naučnog veća Pentagona iz 2017. godine izneta je tvrdnja da „Slom ofanzive 2“ omogućava da se onesposobe protivničke snage i sredstva koja su potrebna za postizanje strateškog uspeha, kao i da će omogućiti Americi i saveznicima da rasporede konvencionalno oružje.

  Među metama u okviru projekta časopis je naveo tenkove, sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu, brodove, štabove, skladišta i drugo.

  SAD trenutno raspolažu elementima starog projekta – raketama Kopnenih snaga, radarskim stanicama i različitim sistemima za navođenje. Autor misli da će te komponente biti modernizovane i uključene u novi projekat.

  Očekuje se da će među novim elementima sistema „Slom ofanzive 2“ biti stelt izviđački dronovi RKU-180, novi softver Naprednog sistema za upravljanje borbama (ABMS), kao i krstareće rakete velikog dometa za vazduhoplovstvo i mornaricu. Osim toga, pominju se i „ultrapametne“ bombe novog tipa „Zlatna horda“ (Golden horde), koje bi mogle da se koriste kao deo „roja“.  

  Sa svoje strane, Kopnene snage rade na raketama i i artiljerijskim sistemima sa dometom paljbe od preko 1.500 kilometara.

  Svi ti sistemi naoružanja u sastavu jedinstvenog kompleksa u stanju su da unište veliki broj tenkova i brodova u kratkom vremenskom periodu, što će omogućiti postizanje cilja, a to je – slom ofanzive, piše „Forbs“.

  Međutim, Pentagon ističe da čak i da se pokaže da je ovaj američki projekat efikasno sredstvo za borbu protiv ruske i kineske vojske, Moskva i Peking na jednostavan način mogu da izađu na kraj sa tim sukobom.

  Prema navodima Pentagona, pri odgovoru Moskve i Pekinga potrebno je „samo da se u borbu uključe dodatne snage i sredstva kako bi se nanela ozbiljnija šteta“.

  Takođe, Naučno veće Pentagona priznaje da projekat ima ozbiljne nedostatke. Iako „Slom ofanzive 2“ predviđa napade na neprijateljsku pozadinu, on ne može da dosegne do velike dubine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  snage, uništenje, SAD, plan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga