03:30 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Maslenica, praznik posvećen dočeku proleća, došao nam je iz paganske kulture. Voleli su ga, ne samo obični ljudi, već i na primer, Petar Veliki. Tradicionalno, Maslenica počinje sedam dana uoči Velikog posta i traje cele nedelje.

  Maslenica tokom vladavine Petra Velikog

  Ruski car Petar I voleo je Maslenicu. Upravo u njegovo vreme, pred Maslenicu, počela je izgradnja vrteški na trgovima i organizacija maskenbala.

  Slika „Veliki maskenbal 1772. godine u Moskvi sa učešćem Petra I i kneza I.F. Romodanovskog
  © Sputnik
  Slika „Veliki maskenbal 1772. godine u Moskvi sa učešćem Petra I i kneza I.F. Romodanovskog"

  Postoji veliki broj zapisa u istorijskim izvorima o maskenbalima, koje je organizovao imperator.

  Marija Krinicka iz muzeja „Petergof“ navodi da su povodom Maslenice organizovane karnevalske povorke, koje su nazvane „Najduhovitiji, najpijaniji i najekstravagantniji skup“.

  „Kada je obeleženo potpisivanje Ništatskog mirovnog ugovora 1721. godine, Petar I je na Maslenicu pozvao i ambasadore, a vožnju sankama koje vuku konji je priredio na veoma neobičan i veličanstven način. Car se kroz sneg vozio na posebno izgrađenom brodu, koji je bio upregnut sa 16 ​​konja. Carica Katarina I, koja je bila odevena kao seljanka, vozila se pozadi na gondoli. A na drugim sankama i brodovima, koje su takođe vukle različite životinje, gosti su se vozili u raznim neobičnim kostimima“, ispričala je Krinicka portalu "Kulturologija".
  Proslava Maslenice u selu Perevaljno na Krimu
  © Sputnik / Alexandr Polegenko
  Proslava Maslenice u selu Perevaljno na Krimu

  Učesnici karnevala okupljali su se na trgu preko puta crkve Svete Trojice, gde je sada sagrađena kapela Životvornog Trojstva. Car je bio obučen kao bubnjar i na njegov znak svi su skidali ogrtače i ostajali u karnevalskim kostimima. Skidanje maski tokom karnevala je bilo zabranjeno i kažnjivo.

  U istorijskom eseju „Državni vožd ruske zemlje car Petar Veliki“ Dmitrija Tihomirova navodi se da je imperator voleo da kraj Maslenice obeleži vatrometom, koji je sam organizovao.

  „Petar I je ustanovio tradiciju proslave Maslenice u najvišim krugovima. Prvo je otvorio proslavu nedelje Maslenice u Moskvi, pre nego što je glavni grad premešten u Sankt Peterburg. Pored čuvene Crvene kapije bi popio čašu za zdravlje ljudi i jeo palačinke, koje su se tu pekle, a zatim je učestvovao i u narodnim proslavi“, navela je vodič Olga Gutorova.
  Glumac u kostimu Petra I na proslavi Maslenice u Sankt Peterburgu
  © Foto : SPBDNEVNIK.RU
  Glumac u kostimu Petra I na proslavi Maslenice u Sankt Peterburgu

  Maskenbal Katarine Velike

  Još jedan ljubitelj veličanstvenih praznika je Katarina II. Njeno krunisanje je upravo bilo na Maslenicu i carica je priredila maskenbal pod nazivom „Trijumfalna Minerva“.

  Učesnici narodnih igara tokom Maslenice na trgu u Vladivostoku
  © Sputnik / Vitaliy Ankov
  Učesnici narodnih igara tokom Maslenice na trgu u Vladivostoku
  „Po gradu se tri dana kretala povorka maskiranih ljudi, koji su predstavljali razne društvene poroke, kao što su pronevera i primanje mita. Odnosno, sve ono što je bilo svojstveno državnim službenicima. U povorkama je bilo četiri hiljade učesnika i dvesta kočija“, kaže Krinickaja.

  Katarina Velika je za rođenje unuka Aleksandra I priredila „brilijantsku Maslenicu“. Carica je poklanjala brilijante onima koji bi pobedili u igrama posle večere. Tako je za jedno veče poklonila oko 150 brilijanata.

  Pored toga, u vreme nedelje Maslenice u pozorištu pri dvoru su organizovane predstave i maskenbal sa karnevalskim kostimima. I Katarina Velika je sa velikim entuzijazmom učestvovala. Maslenica je uvek bila narodni praznik.

  „I u memoarima Benoa i onih koji su učili sa carskom decom, navodi se da su u vreme Maslenice svi izlazili iz svojih domova, jer su se masovne proslave odvijale na ulici. Naravno, i plemići su voleli ovaj praznik, ali je on više bio narodni“, rekla je Krinickaja.

  Narodne šetnje tokom praznika Maslenice u Moskvi
  © Sputnik / Evgenya Novozhenina
  Narodne šetnje tokom praznika Maslenice u Moskvi

  Delikatesi kraljevskog menija

  U periodu Maslenice je i carska trpeza bila drugačija. 

  „Ćerka Petra Velikog, Jelisaveta, je volela palačinke. Prema svedočanstvima nekih izvora, mogla je da pojede oko dvadesetak palačinki“, kaže Olga Gutorova.

  Na trpezi je često bilo i voće, jer se 1751. godine u Carskom selu pojavila carska staklena bašta, u kojoj su rasle čak i pomorandže i ananas. Takođe su služena tradicionalna ruska jela - pite, hlebovi punjeni mlevenim mesom, kao i pečene palačinke sa nadevima. Za punjenje je korišćen: losos, kavijar, seckano jaje i još mnogo toga.

  Prema rečima Guturove, imperatoru Aleksandaru II, koji nije baš mnogo uživao u hrani, su tokom nedelje Maslenice za doručak davali palačinke.

  © Depositphotos / Pronina_Marina
  Palačinke sa kavijarom

  Prekid u proslavi Maslenice

  U vreme Sovjetskog Saveza, kao što je zabeleženo u Muzeju političke istorije, političari nisu slavili Maslenicu, ali narod jeste.

  Zanimljiv je podatak da je Lenjin svoju suprugu Nadeždu Krupsku upoznao na Maslenici.

  U vreme postojanja „Saveza za oslobađanje radničke klase“ njeni članovi su tajne sastanke prikrivali proslavom Maslenice. I upravo na jednom od ovih sastanaka Nadežda Krupska je prvi put upoznala svog budućeg muža.

  U nekim istorijskim izvorima su navedena sećanja Nadežde Krupske na ovaj dan: „Prvi put sam videla Vladimira Iljiča na Maslenici. U Ohti, inženjer Klason je odlučio da organizuje sastanak nekih marksista iz Sankt Peterburga. Kako bi cilj njihov okupljanja bio prikriven, napravili su palačinke".

  Kako se Maslenica proslavlja u dalekom Sibiru i koji su njeni glavni simboli saznajte u video-blogu Olivere Ikodinović „Moja Rusija“:

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, palačinke, Katarina Velika, Petar Veliki, Carska Rusija, Maslenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga