08:51 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 031
  Pratite nas

  Rezolucija Saveta Evropske unije od 12. marta o šestomesečnom produženju sankcija protiv Rusije objavljena je u „Službenom listu“ EU. Odluka će stupiti na snagu 16. marta.

  Kako je precizirano, sankcije se produžuju protiv brojnih fizičkih i pravnih lica zbog „podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“.

  „Ta odluka stupa na snagu sledećeg dana nakon objavljivanja u 'Službenom listu' EU, odnosno 16. marta“, saopšteno je u dokumentu.

  Sankcije predviđaju ograničenja putovanja u zemlje EU, zamrzavanje finansijske imovine i zabranu pružanja novčanih sredstava ili drugih ekonomskih resursa osobama uključenim u sankcioni spisak.

  U dokumentu takođe piše da će se aktuelne ograničavajuće mere i dalje primenjivati na 177 fizičkih lica i 48 pravnih lica.

  „Ova odluka će se primenjivati do 15. septembra 2021. godine“, navedeno je u dokumentu.

  Prošli put su ograničavajuće mere produžene u septembru 2020. godine. Individualne sankcije EU u vezi sa ukrajinskom situacijom su prvi put uvedene 17. marta 2014. godine.

  Podsetimo, u Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

  Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, sankcije, EU, sankcije Rusiji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga