11:38 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  22994
  Pratite nas

  Svi napori Kijeva da vrati Krim Ukrajini su nelegitimni i biće shvaćeni kao agresija na subjekte Ruske Federacije, Moskva poziva na poštovanje legitimnog izbora stanovnika poluostrva, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Svi napori Kijeva da vrati Krim su nelegitimni i ne mogu se shvatiti drugačije nego kao pretnja agresijom na dva konstitutivna entiteta Ruske Federacije. Još jednom podsećamo da ćemo učešće svih država i organizacija u takvim dejstvima, uključujući inicijative Krimske platforma, smatrati kao neprijateljski korak prema Rusiji, kao direktno zadiranje u njen teritorijalni integritet“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

  Prema njenim rečima, „približavanje sedme godišnjice ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom ne daje mira ukrajinskim liderima“.

  „Prošle nedelje je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba objavio o neka tri ‘stuba’ na kojima će se graditi politika ‘povratka’ Krima i Sevastopolja. To je nova strategija ‘deokupacije’ koju je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, inicijativa Krimska platforma i ‘obnavljanje međunarodnog prava’. Može se sa sigurnošću reći da na tako klimavim ‘stubovima’ nećete dugo izdržati“, rekla je Zaharova.

  „Nikakve "strategije" za rad ispod žita protiv stanovnika Krima, uključujući sankcije i vodenu blokadu, ne mogu da vrate poverenje u njih (Kijev). Nikakve platforme za diskusiju sa drugim zemljama o fantomskom bolu Kijeva neće ubediti Krimljane da promene svoju odluku sa referenduma iz 2014. godine. Nikakvi razgovori o navodnom kršenju međunarodnih normi ne mogu ukinuti njihovo legitimno pravo na samoopredeljenje“, naglasila je ona.

  Kako je saopštila Zaharova, kijevske vlasti pod zaštitom svojih zapadnih mentora krše međunarodno pravo.

  „Njihova politika totalne nasilne ukrajinizacije, podsticanje neonacizma, kršenje jezičkih, kulturnih i obrazovnih prava nacionalnih manjina i građana koji govore ruskim jezikom, borba sa neistomišljenicima, propaganda rusofobije, čišćenje informacionog prostora – sve ovo udaljava Kijev, ne samo od ruskog Krima, već i od regiona i građana same Ukrajine“, naglasila je ona.

  „Pozivamo Ukrajinu, kao i druge države koje podržavaju ukrajinske "inicijative", da poštuju legitimni izbor stanovnika Krima i poštuju teritorijalni integritet Rusije“, naglasila je Zaharova.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Krim, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga