17:31 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1562
  Pratite nas

  Novi jedinstveni ruski preparat „Mir 19“ primenjivaće se putem inhalacije i blokiraće razmnožavanje virusa korona, izjavio je direktor Instituta za imunologiju Federalne biomedicinske agencije (FMBA) Rusije, imunolog Musa Haitov. 

  Prema njegovim rečima, „Mir 19“ je uspešno prošao fazu pretkliničkih ispitivanja, a sada se privodi kraju prva faza njegovih kliničkih ispitivanja. Naučnik je istakao da je antivirusna efikasnost leka visoka i da je on bezbedan. Kako je rekao, uz povoljan razvoj događaja, registracija leka očekuje se već ove godine.

  Šta je „Mir 19“ i kako deluje?

  Haitov je za „RT“ objasnio da Institut za imunologiju FMBA, tvorac novog preparata, razvija etiotropni lek koji neposredno blokira replikaciju, reprodukciju SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje kovid 19. Kako je rekao, preparat je specifičan i deluje na osnovu mehanizma interferencije RNK.

  Istovremeno, imunolog i ekspert za farmaceutsko tržište Nikolaj Krjučkov je za „Komsomoljsku pravdu“ izjavio da se može reći da je „Mir 19“ razvijen na osnovu tehnologije ometajućih RNK (siRNA) koja se odavno proučava za njihovu moguću terapijsku upotrebu. Prema njegovim rečima, to su male dvolančane RNK (20-30 parova nukleotida). One se proizvode tako da bi u telu počele da blokiraju ciljane mRNK, na osnovu kojih dolazi do sinteze određenih proteina, na primer virusnih. Na taj način, u teoriji je moguće blokirati sintezu određenih proteina u ćelijama, kaže ekspert.

  Kako je objasnio, ako se preparat uvodi kroz respiratorni sistem, onda te RNK prodiru u sluznicu i stupaju u interakciju sa takozvanom matričnom RNK i blokiraju sintezu određenih proteina ─ na primer, proteina virusa SARS-CoV-2. Kada je osoba bolesna i kada se virus aktivno razmnožava, neophodno je ubaciti ometajuće RNK u ćelije na takav način da se zaustavi sinteza njegovih proteina. To je ono na šta je lek usmeren, istakao je Krjučkov.

  Visoka antivirusna efikasnost i bezbednost

  Haitov je istakao da je metodologija stvaranja lekova zasnovanih na mehanizmu interferencije RNK prilično složena.

  „Uz pomoć postojećeg softvera biramo razne molekule malih ometajućih RNK, počeli smo od 15.000 varijanti. Zatim smo, korak po korak, odbacivali manje efikasne varijante, ostalo je oko 15 varijanti molekula. Započeli smo pretklinički rad sa njima, razvili jedinstveno sredstvo isporuke na peptidnim molekulima. Nakon toga smo već stvorili dvokomponenti preparat“, objasnio je on.

  Imunolog je govorio i o efikasnosti i bezbednosti novog leka.

  „Pokazali smo najpre u ćelijskoj kulturi da je veoma efikasan u smanjenju replikacije SARS-CoV-2, a zatim smo na primeru hrčaka pokazali da lek ima visoku antivirusnu efikasnost“, istakao je imunolog.

  Haitov je naglasio da je Federalna biomedicinska agencija pokazala da „Mir 19“ pripada klasi niskotoksičnih jedinjenja, odnosno da je apsolutno bezbedan.

  Takođe je podsetio da je FMBA dobila dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja 30. decembra 2020. godine i da su ona u toku. Kako je rekao, trenutno završavaju prvu fazu ─ testiranje bezbednosti. Očekuje se da će ona biti završena sredinom marta i da će zatim preći na drugu fazu ispitivanje efikasnosti preparata na pacijentima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, lek, efikasnost, bezbednost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga