15:58 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12203
  Pratite nas

  Krim će zauvek ostati sa Rusijom, i zapad, na čelu sa SAD to ne može da promeni, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „Pre sedam godina – u potpunom skladu sa međunarodnim pravom – poluostrvo je izrazilo želju da uđe u sastav Ruske Federacije. Takva forma realizacije prava naroda na samoopredeljenje, koja je u skladu sa Poveljom UN, postala je jedini način zaštite interesa, dostojanstva, života Krimljana u pozadini pretnji sa strane nacionalista i neonacista koji su došli na vlast u Kijevu kao rezultat antiustavnog oružanog prevrata“, izjavio je Lavrov u intervjuu televiziji „Krim 24“.

  On je naglasio da je srećan što može da se obrati stanovnicima Krima uoči sedme godišnjice ulaska poluostrva u sastav Rusije.

  „Sudbina i budućnost Krima su zauvek vezani za Rusiju, svidelo se to kome ili ne. Nikakvi koraci zapadnih država na čelu sa SAD ne mogu promeniti ovu realnost - ni sa međunarodno-pravne, niti sa političke, niti sa moralne tačke gledišta. Naša diplomatija će nastaviti energično da radi na jačanju svesti kod zapadnih partnera o realnim činjenicama, vezane za povratak poluostrva kući“, izjavio je Lavrov.

  „Raduje me što danas u svetu raste interesovanje za razvoj veza sa Krimom koji posećuju predstavnici inostranih javno-političkih, poslovnih, naučnih i parlamentarnih krugova. Oni sami mogu da se uvere posvećenosti stanovnika slobodnom izboru koji su napravili u martu 2014. godine, kao i u to, koliko se stvarnost razlikuje od onih opisa koji se nekada mogu videti u pristrasnoj zapadnoj štampi. Nastavićemo da sve moguće načine da podstičemo ovakve kontakte i razmene“, rekao je Lavrov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Zapad, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga