22:31 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3515
  Pratite nas

  Prvi koraci nove američke administracije u pitanjima strateške bezbednosti su ohrabrujući, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

  „Znate, prvi koraci administracije predsednika Džoa Bajdena su ohrabrujući. Oni ulivaju nadu, jer je ostvaren tako brz napredak u produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3). Naravno, svima je laknulo. Sada je jasno da su ipak sa neostvarivih zahteva i predloga SAD prešle na potpuno normalan i konstruktivan dijalog“, rekao je ministar.

  Šojgu je takođe izrazio nadu da će „u budućnosti moći najpre da budu preduzeti koraci za koje nisu zainteresovane samo Rusija i Sjedinjene Američke Države, već i druge zemlje“.

  „Danas se priča: 'Da, sa Rusijom treba sarađivati, ali samo u oblastima u kojima je to korisno za nas'. Eto takva je danas pregovaračka platforma. Nadam se da će nekada biti uspostavljen punopravni, stavljam akcenat na tu reč - punopravni i ravnopravni dijalog, rad Saveta Rusija-NATO“, istakao je ministar u intervjuu za „Tengrinjuz.kz“.

  Prema njegovom mišljenju, postizanje dogovora je krajnje potrebno.

  „Preduzeli smo sve korake s naše strane, dali sve izjave, čekali. Po mom mišljenju, Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa je bio potpuno prihvatljiv. Ali, kako nam se čini, pritom ne neosnovano, pronađeni su, a negde i izmišljeni specijalni razlozi za izlazak iz tog sporazuma“, dodao je on.

  S tim u vezi, Šojgu je podsetio da je Rusija preuzela na sebe obavezu da ne raspoređuje oružje poput tog, ukoliko ono neće biti razmešteno u Evropi.

  „Ali ako takvo oružje bude raspoređeno, mi ćemo, naravno, odgovoriti na odgovarajući način. Kao i na istoku naše zemlje – naravno, imam na umu moguće razmeštanje na teritoriji Japana i Južne Koreje. I, nažalost, još nismo dobili odgovor na ovo pitanje“, rekao je on.

  Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, koji na strogo paritetnoj osnovi ograničava raketno-nuklearne arsenale dveju zemalja.

  Sporazum se produžuje bez izmena i dopuna na pet godina, do 5. februara 2026. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ohrabrivanje, Džo Bajden, koraci, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga