01:02 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 851
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Krimljanima sedmu godišnjicu prisajedinjenja Rusiji. Taj datum je, bez preuveličavanja, istorijski, rekao je Putin.

  „Čestitam vam sedmu godišnjicu prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Rusiji. To je praznik za sve nas, za čitavu našu zemlju – veliku, ogromnu Rusiju“, rekao je Putin.

  Rad na razvoju Krima odvija se neprekidno i na sistemskom nivou, ali još mnogo toga treba uraditi, poručuje predsednik Rusije.

  „Predstoji nam da uradimo još dosta toga. Znate i sami koliko toga još treba izgraditi, obnoviti, dovesti u red, koliko se problema nakupilo za prethodnih nekoliko decenija“, rekao je ruski predsednik u on-lajn obraćanju građanima Krima i Sevastopolja.

  On je dodao da se velika sredstva ulažu u privredu, socijalnu sferu, transportnu infrastrukturu, a posebna pažnja se poklanja očuvanju kulturnog nasleđa i spomenika.

  Ruski predsednik je dodao da decenijama u Krim nije ulagano, da su sredstva i resurse samo izvlačili. Došlo je vreme da se nadoknadi propušteno, dodao je Putin.

  Prema njegovim rečima, obim privatnih investicija na Krimu treba da premaši bilion rubalja (13 milijardi dolara) u naredne četiri godine.

  O uspehu naših akcija možemo govoriti samo ako uspemo da osiguramo suštinski rast privatnih investicija, rekao je Putin i dodao da je reč o ambicioznom zadatku.

  Realizacija velikih projekata na poluostrvu, uključujući rešavanje pitanje vodosnabdevanja i elektrosnabdevanja stvoriće uslove za dalji razvoj Krima.

  Dodao je i da pitanje vodosnabdevanja sada prioritetno.

  Tokom tele-mosta je poručio i da će ruske vlasti učiniti sve kako bi osigurale stabilnost i bezbednost Krima, da će razvijati region i stvarati uslove za priliv investicija.

  Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  godišnjica, prisajedinjenje, Vladimir Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga