11:36 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Odnosi Moskve i Vašingtona zašli su u ćorsokak krivicom Amerike, ona nema gde dalje sa antiruskom histerijom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i pozvala SAD da se vrate u realnost.

  „Čini mi se da ovde treba konstatovati da su Sjedinjene Američke Države dovele do ćorsokaka ne samo bilateralne odnose sa Rusijom, već i sopstvenu ideologiju“, izjavila je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

  Ona je dodala da se Amerika prema ruskom faktoru odnosi kao prema nekoj relikviji pronalazeći u svemu vezu sa Moskvom, bilo da ta veza postoji ili ne.

  „Danas vidimo da je faktor Rusije, satanizacija naše zemlje, apsolutno iscrpljen i da je došao do same granice“, rekla je portparolka.

  Antiruska histerija i krah američke ideologije

  Ona je naglasila da Vašington mora da traži novi plan i da SAD nemaju više gde sa antiruskom histerijom.

  „Koristeći antirusku retoriku, Amerikanci su sami sebe doveli u ćorsokak na polju unutrašnje politike. Verovatno su potrebne nove priče, novi plan, jer nema više gde da se ide sa tom antiruskom histerijom“, rekla je ona.

  Ona je istakla da postojeća ideologija u SAD više ne funkcioniše i da se treba vratiti u realnost.

  Kako je rekla, ona razume da su SAD u svoju ideologiju uložile ogromnu količinu novca i da su je promovisale onako kako su mogle mnogo godina, kao i da su od nje napravile centar sopstvenog političkog univerzuma.

  „Ali ta ideologija ne funkcioniše, dovodi ih u najgluplji položaj i postaju predmet šale i ismevanja širom sveta. To je signal za Ameriku da već treba nešto da menja, da smisli nove poteze, a najbolje bi bilo da se vrati u realnost“, naglasila je Zaharova.

  Zaharova je podsetila da SAD i dalje nisu prokomentarisale izjave predsednika Džoa Bajdena o ruskom lideru Vladimiru Putinu.

  „Kao da im je maca pojela jezik, svi odbijaju da komentarišu“, dodala je ona.

  Bilateralni odnosi

  Istovremeno, portparolka je istakla da će pregled bilateralnih odnosa biti obavljen po dolasku u Moskvu ruskog ambasadora u SAD Anatalija Antonova.

  „Ministarstvo spoljnih poslova i čitav niz resora koji takođe imaju međunarodni ugao svojih aktivnosti će na osnovu trenutne situacije i 100 dana nove administracije najpre zajedno sa našim ambasadorom izvršiti pregled svega što se nakupilo u našim odnosima, a zatim analizirati kako da se dalje grade ti odnosi“, objasnila je ona i dodala da je Moskva spremna na to.

  Podsetimo, Bajden je juče na skandalozno pitanje novinara da li smatra ruskog predsednika ubicom, odgovorio potvrdno. Takođe je rekao i da će Vladimir Putin platiti cenu za to što se, kako tvrdi Vašington, Rusija mešala u američke predsedničke izbore prošle godine.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan na konsultacije u Moskvu kako bi se analizirale perspektive odnosa sa Vašingtonom.

   

  Tagovi:
  odnosi, Rusija, SAD, krivica, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga