03:10 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3530
  Pratite nas

  Vlasti Velike Britanije su praktično svele na nulu rusko-britanske odnose u političkoj sferi, izjavio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.

  „Održavaju se, uglavnom, u ekonomskoj i kulturnoj sferi. Međutim, što se tiče političke ravni, oni su praktično mrtvi“, rekao je Kelin u intervjuu britanskom radiju LBC.

  Prema rečima ambasadora, Moskva ne smatra London neprijateljskom stranom i podsetio da diplomatski odnosi između dve države traju vekovima.

  Komentarišući Sveobuhvatni pregled pitanja bezbednosti, odbrane i spoljne politike Britanije, koji je objavljen 16. marta, izrazio je iznenađenje neosnovanim optužbama na račun Rusije za pretnje koje ona navodno predstavlja za kraljevstvo.

  „Rusija se u pregledu 14 puta pominje kao akutna pretnja Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, nema ni jednog dokaza ili objašnjenja ove formulacije“, rekao je on.

  Skripalj, iako britanska strana nije predstavila nikakve dokaze, i sve te optužbe su potpuna laž, naveo je ruski diplomata. Kelin je rekao da Sveobuhvatni pregled predviđa povećanje limita nuklearnih bojevih glava sa 180 na 260, čime Velika Britanija krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. To je bilo „veliko iznenađenje“. U isto vreme, po njegovim rečima, Sveobuhvatni pregled „uopšte ne pominje dijalog sa Rusijom“ - sve se ograničava samo na optužbama.

  „Što to radite u Velikoj Britaniji?“, zapitao je Kelin.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Velika Britanija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga