09:44 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11832
  Pratite nas

  U centru Moskve, na dubini od 43 metra, nalazi se „Bunker 703“. To je bilo tajno mesto na kome je rusko Ministarstvo spoljnih poslova gotovo pola veka čuvalo svoje arhive i tajne dokumente.

  Izgrađen je pedesetih godina prošlog veka, a koristi se od 1961. godine. Decenijama je funkcionisao kao specijalna, tajna arhiva Ministarstva spoljnih poslova Sovjetskog Saveza, a potom i Rusije. Tako je bilo sve do 2005, kada je u bunker počela da prodire voda, pa je ministarstvo evakuisalo sve dokumente, da bi potom sa objekta bila skinuta oznaka tajnosti i otvorilo ga za posetioce.

  Danas je to Muzej savremene fortifikacije, prvi te vrste u Rusiji.

  Priča se da ova specijalni bunker nije slučajno sagrađen podalje od glavne zgrade Ministarstva spoljnih poslova — moskovske vlasti su želele da osiguraju očuvanje svih važnih međunarodnih dokumenata u slučaju neprijateljskog, ciljanog napada na središte ruske diplomatije.

  „Glavna njegova namena bila čuvanje važnih arhiva, odnosno takvih dokumenata koji su utvrđivali celokupnu međunarodnu situaciju na našoj planeti, a koji su morali biti sačuvani i posle mogućeg nuklearnog napada, kako bi pomoću tih dokumenata bilo moguće obnoviti sve međunarodne odnose i omogućiti nastavak diplomatskih odnosa sa drugim državama“, kaže kustos muzeja Petar Jefimenko.

  Bunker je posedovao infrastrukturu i opremu za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba u slučaju nuklearnog napada na Moskvu i do 15 dana.

  Na objektu je radilo samo 12 ljudi u smeni. Glavni prioritet je bio očuvanje 120 tona dokumentacije Ministarstva spoljnih poslova.

  Bunker 703 u Moskvi
  © Sputnik / Kirill Kallinikov
  Sve je autentično, originalno i svaki eksponat mogu da dodirnu, pa čak i da pokrenu sirenu koja upozorava na nuklearni napad.

  Danas posetioci „Bunkera 703“ mogu da prošetaju podzemnim tunelima i hodnicima iz Staljinove ere i ere Hladnog rata. Sve je autentično, originalno i svaki eksponat mogu da dodirnu, pa čak i da pokrenu sirenu koja upozorava na nuklearni napad.

  Pun naziv ovog objekta je „Bunker 703 ČZ“. Skraćenica ČZ znači „specijalno naručen“.

  Ovaj podzemni objekat je poznat i kao „čokoladni bunker“. Tako je prozvan, s obzirom da se prekoputa njega nalazi fabrika konditorskih proizvoda, pa ceo ovaj kraj miriše na čokoladu.

  Dugo se verovalo i da ovo skladište pripada toj obližnjoj fabrici, pa je čak kružila i legenda da se tu čuvaju i tone čokolade, slatkiša i suvih obroka za građane u slučaju rata.

  Bunker 703 u Moskvi
  © Sputnik / Kirill Kallinikov
  Bunker je posedovao infrastrukturu i opremu za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba u slučaju nuklearnog napada na Moskvu i do 15 dana.

  Teško da je iko tada mogao da pretpostavi njegovu stvarnu namenu.

  Posetioci ovde mogu čuti priče ne samo o „Bunkeru 703“, nego i o drugim sličnim objektima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a kakvih u Moskvi ima na desetine.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Tagovi:
  Rusija, Moskva, tajne, bunker, Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga