12:22 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1178
  Pratite nas

  Strane političke snage pokušavaju da iskoriste verske sukobe u Ukrajini, između ostalog i kao instrument obuzdavanja Rusije, izjavio je u intervjuu za Sputnjik predsednik odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze, mitropolit volokolamski Ilarion.

  „Za raskol i slabljenje pravoslavlja, kao i za odvajanje Ruske crkve od drugih bratskih crkava zainteresovane su političke snage koje imaju globalan, svetski uticaj. Sada te snage pokušavaju da iskoriste konflikt u Ukrajini, uključujući i međureligijski – kao instrument obuzdavanja Rusije“, rekao je mitropolit Ilarion.

  On je upozorio da je „potencijalna opasnost tog sukoba, posebno u oblasti religije, ogromna“ i da će „daljom eskalacijom biti nemoguće kontrolisati je“.

  Dodao je da RPC sa svoje strane čini sve kako podela u pravoslavlju ne bi jačala i da ne dovede do globalnog raskola.

  „Nova crkva“ u Ukrajini obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine, nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u Ukrajini.

  Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj „sabora“ u Kijevu ništavan.

  Carigradski patrijarh Vartolomej je ubrzo predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“. Iz dokumenta sledi da je njena jurisdikcija ograničena na teritoriju Ukrajine i da ona ne može da imenuje episkope ili da deluje u inostranstvu. Postoje i druga ograničenja koja novu crkvenu strukturu čine zavisnom od Carigrada.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sile, Rusija, obuzdavanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga