22:20 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12152
  Pratite nas

  Ruska kompanija „Transmašholding“ (TMH) razočarana je odlukom norveških vlasti da primene zakon o bezbednosti na kupovinu fabrike motora „Bergen Endžins“ u toj zemlji i biće ogorčena u slučaju definitivnog blokiranja ugovora.

  „Tokom čitavog procesa vođenja ugovora TMH je bio maksimalno transparentan u pogledu vlasničke strukture i planova za razvoj 'Bergen Endžinsa'. Tokom pripreme ugovora TMH nije pronađeno ništa što bi moglo da signalizira primenu norveškog zakona o bezbednosti na ugovor“, navedeno je u saopštenju ruske kompanije.

  Kompanija je dodala da je TMH više puta izražavao želju i spremnost za traženje načina i rešenja koji bi omogućili da ugovor bude izuzet od zakona.

  Ranije je ministarka pravde Monika Melan izjavila da je vlada Norveške odlučila da zaustavi prodaju fabrike „Bergen endžins“ ruskoj kompaniji TMH iz interesa nacionalne bezbednosti.

  Podsetimo, ruski TMH je početkom februara saopštio da kupuje fabriku u Norveškoj od britanske kompanije.

  Radi se o norveškoj kompaniji koja je od osnivanja 1946. godine do danas isporučila više od 7.000 motora, pri čemu se 5.000 njih još nalaze u upotrebi. Danas u fabrici ima oko 900 zaposlenih.

  „Transmašholding“ je jedna od najvećih ruskih kompanija specijalizovana za proizvodnju vagona i drugih vozila za železnice i javni gradski prevoz.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  fabrika, prodaja, zabrana, Norveška, razočaranje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga