12:52 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41588
  Pratite nas

  Državna duma Rusije je na plenarnom sastanku u trećem čitanju usvojila zakon u skladu sa izmenama Ustava koji, između ostalog, daje pravo aktuelnom lideru Rusije Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje za predsednika zemlje.

  Prema jednoj od novih odredbi Ustava Rusije, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno te isto lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi se na aktuelnog lidera zemlje bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata. Prema tome, ovo pravilo omogućava aktuelnom lideru da još dva mandata obavlja dužnost predsednika Rusije.

  Autori inicijative o predsedničkim mandatima su poslanici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i član Saveta federacije Andrej Klišas koji su u novembru prošle godine podneli dokument Državnoj dumi.  

  Dokument predviđa da za predsednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živeo u Rusiji najmanje 25 godina, a takođe nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji. 

  Pored toga, zakon propisuje da dužnost šefa Centralne izborne komisije može obavljati državljanin Rusije koji je navršio 30 godina.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  predsednički mandat, mandat, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga