19:51 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 138
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države mogu u bilo kom momentu raskinuti sporazume sa Rusijom o isporuci visokotehnoloških proizvoda u okviru ranije uvedenih sankcija, izjavio je vicepremijer Rusije Jurij Borisov.

  „ Verovatno ste čuli za poslednje sankcije koje su uveli u septembru. U tome i jeste i stvar, oni će raskinuti sporazume koje budu želeli. Tamo se govori o visokotehnološkim proizvodima, pod tim se može podrazumevati bilo šta, taj mehanizam se može jednostrano koristiti i osigurati realizaciju vlastitih interesa. Mislim da neće ni upozoravati, sve to će činiti jednostrano“, rekao je Borisov.

  Prema njegovim rečima, nove američke sankcije mogu uticati na vazduhoplovnu industriju i dovesti do raskidanja postojećih ugovora.

  „Imate ugovore u svim oblastima. Vazduhoplovstvo je živi primer sa garantovanim isporukama različitih zapadnih proizvoda. I onda, u skladu sa nečijom odlukom, američka kompanija raskine ugovor jednostrano. Zar se poslovni odnosi mogu graditi u takvoj situaciji?“, konstatuje vicepremijer.

  On je istakao da će Rusija, zbog sankcija nove američke administracije, odustajati od zapadnih proizvoda i okrenuće se zameni uvoza.

  „Pitanja zamene uvoze izlaze u prvi plan. Što se pre time pozabavimo i osiguramo sebe u kritičnim sferama, to ćemo biti otporniji na sve te sankcije“, poručio je Borisov.

  Istovremeno je podsetio da „svakodnevno čitamo da SAD uvode ili razrađuju sankcije protiv Rusije“.

  Evropa ih aktivno podržava, Letonija i Ukrajina se stalno zalažu za proširenje sankcija“, podsetio je vicepremijer.

  Podsetimo, Ministarstvo trgovine SAD proširilo je izvozna ograničenja protiv Rusije: ona je stavljena na spisak zemalja sa kojima je izvoz i uvoz oružja potpuno zabranjen. Američke trgovinske sankcije uticaće na izvoz povezan sa nacionalnom bezbednošću, a određeni izuzeci za vazduhoplovstvo i svemir važiće samo do 1. septembra. Odluka će stupiti na snagu 18. marta. Povod za ovakve mere bila je situacija sa Aleksejem Navaljnim i „upotreba hemijskog i biološkog oružja“.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  visoke tehnologije, Sporazum, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga