05:59 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 512
  Pratite nas

  Španija bi mogla da postane jedan od velikih centara za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropi, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev u intervjuu za špansku televiziju „Antena 3“.

  „Imamo sporazume sa 10 zemalja i verujemo da će Španija uskoro postati jedna od zemalja sa kojom sarađujemo“, izjavio je on.

  Dmitrijev je objasnio da je RFPI postigao dogovore o ključnim parametrima sa potencijalnim španskim proizvođačem, ali da je Španija jedna od zemalja koja želi da sačeka stav Evropske agencije za lekove (EMA) o vakcini.

  „Međutim, videli smo da ni u Italiji, ni u Španiji nije potrebno odobrenje EMA za proizvodnju vakcina, to može da se učini uz odobrenje lokalnog regulatora i možda će to biti ono čime ćemo se u međuvremenu pozabaviti. Daćemo izjavu onda kada sve bude završeno i verujemo da će Španija postati jedan od naših velikih proizvodnih centara u Evropi“, rekao je direktor centra.

  On je potvrdio da u Španiji postoje farmaceutske kompanije koje mogu da proizvode rusku vakcinu i koje sada proizvode druge vakcine.

  Ruska vakcina - deo rešenja

  Kako je rekao, situacija u Evropi pokazuje da su neki ljudi zaglavljeni u političkim klišeima, da su razvili naviku da im se ne sviđa Rusija.

  „Savetujemo im da zaborave tu naviku dok se pandemija ne završi. Evropska solidarnost bi trebalo da bude usmerena na spasavanje života, a ne na zabrane puštanja vakcina na tržište. U svakom slučaju, nećemo biti rešenje za Evropu ako isporučimo 15 miliona doza vakcina, to je svega 10 odsto evropskog stanovništva. Ali možemo da budemo deo rešenja ako evropski lideri to požele“.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

  Pored nje, u Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „EpiVakKorona“ koju proizvodi „Vektor“ i vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“. Treća registrovana vakcina u Rusiji „KoviVak“ biće puštena u civilni promet 28. marta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sputnjik V, vakcina, proizvodnja, centar, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga