06:01 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1312
  Pratite nas

  NATO treba da odluči da li će voditi dijalog sa Rusikom ili će je obuzdavati, sedenje na dve stolice istovremeno neće biti moguće, izjavio je šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

  „Sa žaljem konstatujemo da SAD kao predsedavajuća zemlja nisu primile k znanju naše pozive i iskoristile su forum za legitimisanje bezbednosnih disbalansa nastalih u Evropi. Obraćanja glavnih govornika i brojnih država-učesnica su još više učvrstile našu ubeđenost u neprijateljsku prirodu vojne politike i prakse NATO-a“, izjavio je Gavrilov u Beču na kraju  američkog predsedavanja u okviru foruma OEBS-a u oblasti bezbednosti.

  On je izrazio nadu da će kolege „shvatiti da su trendovi zasnovani na 'obuzdavanju' kontraproduktivni i da samo slabe stabilnost u Evropi“.

  „Očigledno nam je da je nemoguće jačati poverenje u vojnoj sferi kada Severnoatlantski savez nastavlja aktivnost i jača svoje prisustvo u blizini ruskih granica. Za početak, kolege moraju da se odluče – ili obuzdavanje, ili dijalog sa našom zemljom. Sedenje na dve stolice odjednom neće moći“, istakao je predstavnik ruske delegacije u Beču.

  Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je u sredu da Rusiju smatra „opasnim“ susedom, ali je pozvao da se sačuvaju kanali komunikacije.

  S tim u vezi, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je ranije da NATO želi da sledi kompleksan pristup u odnosima sa Rusijom, kombinujući obuzdavanje i otvorenost za dijalog, a i da nastoji da izbegne nesporazume, greške i eskalaciju u odnosima sa Moskvom.

  Zapadne zemlje su više puta objavljivale da na Rusiju gledaju kao na pretnju, dok ruski zvaničnici poručuju da Moskva teži dobrim odnosima sa svima, ali taj cilj ne može sama postići.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  stolice, sedenje, obuzdavanje, dijalog, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga